Wykonanie
Znów jest ciepło i przyjemnie. Słońce delikatnie przebija przez listowie drzew, no i zaczęły się wakacje dla dzieci w wieku szkolnym. Ja zawsze z utęsknieniem czekałam na ten moment, gdyż oznaczał on koniec z porannym wstawaniem. A jak na zewnątrz słońce przygrzewa to za człowiekiem aż chodzi mrożona
kawa, lekkie sałatki oraz desery na zimno .500 ml
mleka kokosowego150 ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
żelatyny2-3 łyżki
kakao50-70 g
cukrukwiaty lawendy do przybrania
Żelatynę wsypujemy do filiżanki i zalewamy odrobiną zimnej
wody. Do garnka wlewamy
mleko kokosowe,
śmietanę kremówkę, wsypujemy
cukier i podgrzewamy. W ciepłej mieszaninie rozpuszczamy
żelatynę. 2/3 mieszaniny rozlewamy do szklanek lub miseczek, do pozostałej części dodajemy
kakao i dobrze mieszamy. Przy pomocy łyżki rozlewamy
kakaową mieszaninę do szklanek, tak by nie wymieszała się ona z białą (aby powstały abstrakcyjne plamy). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie deser wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy
kakao i ozdabiamy kwiatami lawendy.