ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny ze słonecznikiem 2

Chleb pszenny ze słonecznikiem 2

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię bawić się przepisami na chleb. Te drożdżowe modyfikować tak, by upiec je na zakwasie. Zrobiłam tak w tym przypadku i w tym i jeszcze w kilku, których tu nie ma, sama się zastanawiam czemu. Z reguły rzadko potem poznaję smak pierwowzoru, bo wersje zakwasowe spełniają wszystkie moje oczekiwania.
Chleb pszenny ze słonecznikiem - inspirację znalazłam w książce "Domowy chleb, bułki i bułeczki" w której przepisy zebrała Anna Wrońska. W wersji oryginalnej pieczony jest na drożdżach.
Jest to chleb z przewagą mąki razowej. Dzięki dość dużej ilości wody ciasto ma bardzo luźną strukturę, nie polecam pieczenia go bez formy. P o upieczeniu jest dość wilgotny, ale w żadnym wypadku nie gliniasty. Nie znam smaku oryginału, ale w modyfikacji na zakwasie s makuje fantastycznie.
Z masłem i szczypiorem wyhodowanym na kuchennym parapecie wprost z kiełkującej cebuli, odrobiną soli, dużą szczyptą pieprzu - moje proste, ulubione wczesnowiosenne śniadanie.
Przepis podaję po moich zmianach.
Zaczyn:
60 g zakwasu żytniego dokarmionego ok. 10-12 godz. wcześniej
90 g mąki żytniej razowej typ 2000
90 g letniej wody
Ciasto właściwe:
zaczyn j.w.
200 g mąki pszennej chlebowej (750 lub 850) - u mnie typ 850
300 g mąki pszennej razowej typ 2000
1 łyżeczka soli morskiej
400 ml ciepłej wody (jeśli zakwas jest rzadki dajcie troszkę mniej np. 380)
ok. 2 garści pestek słonecznika, jeśli lubicie nic nie stoi na przeszkodzie aby było więcej
Składniki zaczynu mieszamy dokładnie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 8-10 godz., najlepiej przykryć folią, aby zaczyn nie obsychał.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, oraz jedną garść słonecznika, mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy przez dość długi czas. Jeśli wyrabiamy ręcznie powinno to trwać ok. 10 minut.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i odkładamy je do naoliwionej miski. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok 2 godziny czasu. Po upływie pierwszej godziny raz składamy ciasto tak jak tutaj i ponownie formujemy kulę, wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na godzinkę. Po upływie tego czasu formujemy podłużny chleb, wkładamy go do keksówki (u mnie 30x11) wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu, pod przykryciem (zwykle przykrywam ściereczką i wkładam formę z ciastem do torby foliowej).
Wyrośnięty bochenek spryskujemy wodą lub smarujemy mlekiem, posypujemy pestkami słonecznika.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C.
Formę z wyrośniętym chlebem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 45 min. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienił, przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy dalej nie skracając czasu pieczenia.
Bochenek pod koniec pieczenia wyjmujemy z piekarnika i z formy, sprawdzamy stukając w bochenek od spodu. Jeśli wydaje głuchy dźwięk znaczy że jest gotowy. Jeśli nie wydaje, wkładamy go z powrotem do piekarnika i jeszcze dopiekamy przez kilka minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2013/04/chleb-pszenny-ze-sonecznikiem-2.html