Wykonanie
Pyszne ciasto, zapewne bardzo dobrze znane wszystkim. Najczęściej robię je z
dżemem z czarnej porzeczki, ale tym razem skusiłam się na nieco inną wersję
smakową. To ciekawe połączenie słodkiego ciasta kruchego z pianą z kwaśnym
rabarbarem nie dawało mi spokoju od kiedy zobaczyłam je jakiś czas temu u
Andzi-35 .Ja już tak mam że jak coś mnie zaintryguje, to nie da mi to spokoju
póki nie zrobię. No i wczoraj w końcu zabrałam się za tego pleśniaka. Smak bardzo zaskakujący, ale bardzo pozytywnie. Nieco inny niż ten do którego jestem przyzwyczajona od lat, taki powiew czegoś nowego. Nam taki pleśniak bardzo posmakował i z pewnością jeszcze nie raz do niego
wrócę.Na ciasto wykorzystałam przepis spisany dawno temu ze starego zeszytu mojej Teściowej, natomiast połączenie z
rabarbarem i sposób jego przygotowania to zasługa
Andzi.Andziu, bardzo Ci dziękuję za inspirację :)A Wam gorąco polecam takie połączenie, korzystajcie
póki jest jeszcze
rabarbar :)

Składniki:4 szklanki
mąki2 szklanki
cukru (ja dodatkowo dodałam ok 1 szklanki
cukru jeszcze do musu
rabarbarowego, ale to już oczywiście kwestia smaku)6-7
jajek1 1/3 kostki
margaryny1 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 łyżki
kakaorabarbar - ok. 800 gok. 3 łyżki
wodyMąkę z
proszkiem do pieczenia posiekać z
margaryną i
żółtkami. Dodać 2/3 szklanki
cukru i wyrobić ciasto kruche. Ciasto dzielimy na trzy równe części, jedną z nich zagniatamy jeszcze z
kakao i wkładamy wszystkie trzy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Powinno dość mocno stwardnieć by można było bez problemu je zetrzeć na tarce.W tym czasie przygotowujemy
rabarbar.
Rabarbar myjemy, czyścimy, kroimy w drobną kostkę.
Rabarbar trzeba rozgotować dodając 2-3 łyżki
wody, odparować, a następnie zmiksować. Dodałam do
rabarbaru jeszcze ok. 1 szklanki
cukru, ale to oczywiście kwestia uznania, mój
rabarbar był dość mocno kwaśny.Ubijamy pianę z
białek na sztywno, dodajemy stopniowo pozostałe 1 1/3 szklanki
cukru cały czas ubijając, a na końcu dodajemy jeszcze 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C.Blaszkę ( u mnie duża 25x45 cm) wykładamy papierem do pieczenia Z zamrażarki wyjmujemy jasną kulkę ciasta, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach przykrywając dno blaszki.Na tarty jasny spód wykładamy przygotowany wcześniej mus
rabarbarowy.Na
rabarbar ścieramy kulkę ciemnego ciasta.Na ciemne ciasto wykładamy pianę z
białek, a na wierzch ścieramy pozostałą kulkę jasnego ciasta.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 30-40 min.Smacznego ;)

Przepis dołączam do akcji chantel :