Wykonanie
Październik już miał swój punkt kulminacyjny. Jak ten czas mija ! Jak dobrze !
Pomarańczowe żółcie i czerwienie odbijają się od osmaganych jeszcze słońcem policzków.Wszystko tak intensywnie pachnie. Ogrodowe
jabłka nęcą swoją naturalnością. Jesień bez szarlotki się nie odbędzie! Ta szarlotka, ten kwadratowy jabłecznik podbił serducha wszystkich! Można stracić przy nim hamulce i rozsądek. Jest przepyszny. Najlepszy. Myślę, że to jest To.Nie patrzmy na kalorie, bo tu ich nie ma .


Składniki (na 16 kawałków):
Biszkopt:50 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanej2
jaja3 łyżki
cukru pudruBiałka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj
cukier i
żółtka. Obie
mąki przesiej i delikatnie połącz łyżką z
białkiem. Przełóż do formy (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyjmij, upuść z wysokości ok. 60 cm i studź w ciepłym piekarniku.Masa
jabłkowa:1 kg
jabłek1
galaretka cytrynowaUmyj i obierz
jabłka. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach a następnie smaż pod przykrywką aż większość soku wyparuje. Dodaj suchą
galaretkę i całość dokładnie wymieszaj. Ostudzoną masę przełóż na
biszkopt.Masa serowa:3 opakowania
serka homogenizowanego waniliowego (450g)1
galaretka (u mnie morelowa)
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej
wody i ostudź. Zmiksuj
serki i dodaj ostudzoną, ale płynną
galaretkę. Wyłóż na masę
jabłkową. Ciasto schładzaj w lodówce.Wartość Kaloryczna 120 kcal (1 kawałek)
Białko 3,5 gWęglowodany 22 , 2 gTłuszcz 1 , 8 g