ßßß Cookit - przepis na Szarlotka. Lekka. Najlepsza.

Szarlotka. Lekka. Najlepsza.

nazwa

Wykonanie

Październik już miał swój punkt kulminacyjny. Jak ten czas mija ! Jak dobrze ! Pomarańczowe żółcie i czerwienie odbijają się od osmaganych jeszcze słońcem policzków.
Wszystko tak intensywnie pachnie. Ogrodowe jabłka nęcą swoją naturalnością. Jesień bez szarlotki się nie odbędzie! Ta szarlotka, ten kwadratowy jabłecznik podbił serducha wszystkich! Można stracić przy nim hamulce i rozsądek. Jest przepyszny. Najlepszy. Myślę, że to jest To.
Nie patrzmy na kalorie, bo tu ich nie ma .
Składniki (na 16 kawałków):
Biszkopt:
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
2 jaja
3 łyżki cukru pudru
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i żółtka. Obie mąki przesiej i delikatnie połącz łyżką z białkiem. Przełóż do formy (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyjmij, upuść z wysokości ok. 60 cm i studź w ciepłym piekarniku.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach a następnie smaż pod przykrywką aż większość soku wyparuje. Dodaj suchą galaretkę i całość dokładnie wymieszaj. Ostudzoną masę przełóż na biszkopt.
Masa serowa:
3 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (450g)
1 galaretka (u mnie morelowa)
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudź. Zmiksuj serki i dodaj ostudzoną, ale płynną galaretkę. Wyłóż na masę jabłkową. Ciasto schładzaj w lodówce.
Wartość Kaloryczna 120 kcal (1 kawałek)
Białko 3,5 g
Węglowodany 22 , 2 g
Tłuszcz 1 , 8 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2013/10/szarlotka-lekka-najlepsza.html