Wykonanie
Definitywnie pożegnałam się z polskim babim latem. Szaro za oknem, próby przemycenia na dwór pół bucików lub balerin okazują się destrukcyjne .. (z autopsji wiem, że nie warto, bo pamiątka w postaci kataru zakłóca normalny tok życia i bycia, a nawet myślenia ! ). W stanie przedchorobowym narzuciłam sobie za priorytet uzupełnienie rezerw witamin. Więc zamiast Weekendowej
Cukierni coś innego ale i bliskiego piekarzeniu.Nazwa >Wytrawne Ciasto< kryje w sobie placek.. a nawet spełnia funkcje pasztetu ( ja zajadałam się nim
solo jak i tak: plasterek na kromkę razowca <-- i całkiem nieźle to smakuje:)).

Składniki (na 10 kawałków):2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ok.240 g)2
jajka1
cukinia1 łyżka
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia (kopiasta)mielona
papryka słodkazioła prowansalskiepół szklanki
wody (opcjonalnie)
Jajka ubij na puszystą masę, dodaj
olej i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ucieraj (gdy masa wyjdzie za gęsta dodaj
wodę) .
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce (grube oczka). Odciśnij ręką nadmiar
wody. Dodaj do masy mącznej, przypraw
ziołami prowansalskimi i
papryką (sporo) i wszystko zmiksuj. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut.Wartość Kaloryczna 95 kcal ( 1 kawałek )
Białko 3,8 gWęglowodany 18 gTłuszcz 2 , 6 g