Wykonanie
Placki sławne, znane i lubiane. Dzisiaj nie danie lecz przepis na placek
solo- bazę nieskończonej ilości dań w kuchniach świata , a i tak każdy potrafi pokombinować i zrobić coś jeszcze innego od innych... taka natura polska niepokorna jest :]Dobra wiadomość jest taka, że nie ma potrzeby robienia ich "na bieżąco". Czyli - jak cię najdzie ochota to poszalej z wałkiem w ręku (na stolnicy, nie na głowie lubego :)) i zrób większą ilość placków, a
potem spokojnie możesz je przechowywać w lodówce (w woreczku) nawet do tygodnia.W oryginale przepis znajdziesz u p.
Magdy a poniżej moje wykonanie.

Składniki (na 10 placków o średnicy 20cm):3 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ok. 360 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
oleju słonecznikowegook. 1 i 1/2 szklanki ciepłej
wodyzioła prowansalskieMąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia i
ziołami. Dolej
wodę i połącz składniki. Gdy już uzyskasz zbitą konsystencję dodaj
olej i wyrabiaj ciasto. Gdy już będzie wyrobione (miękkie, nie klejące się do dłoni) przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do "przegryzienia się".
Potem delikatnie je uformuj w wałek i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (na stolnicy, posypując
mąką). Wykrawaj tortille za pomocą talerzyka. Z pozostałych skrawków wyrób ciasto - powinno starczyć jeszcze na ok. 2 placki.Tortille podgrzewaj z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni (ok. 30 sekund na jednej stronie), przewracając gdy pojawią się pęcherzyki.Ciepłe placki przykryj ściereczką(stygnąc - nabiorą elastyczności).

Wartość Kaloryczna 100 kcal (1 placek)
Białko 3,2 gWęglowodany 24 , 2 gTłuszcz 1 , 1 g