ßßß
Składniki (na 10 placków o średnicy 20cm):3 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 360 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka oleju słonecznikowegook. 1 i 1/2 szklanki ciepłej wodyzioła prowansalskieMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i ziołami. Dolej wodę i połącz składniki. Gdy już uzyskasz zbitą konsystencję dodaj olej i wyrabiaj ciasto. Gdy już będzie wyrobione (miękkie, nie klejące się do dłoni) przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do "przegryzienia się".Potem delikatnie je uformuj w wałek i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (na stolnicy, posypując mąką). Wykrawaj tortille za pomocą talerzyka. Z pozostałych skrawków wyrób ciasto - powinno starczyć jeszcze na ok. 2 placki.Tortille podgrzewaj z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni (ok. 30 sekund na jednej stronie), przewracając gdy pojawią się pęcherzyki.Ciepłe placki przykryj ściereczką(stygnąc - nabiorą elastyczności).
Wartość Kaloryczna 100 kcal (1 placek)Białko 3,2 gWęglowodany 24 , 2 gTłuszcz 1 , 1 g