ßßß Cookit - przepis na Tortilla Pełnoziarnista

Tortilla Pełnoziarnista

nazwa

Wykonanie

Placki sławne, znane i lubiane. Dzisiaj nie danie lecz przepis na placek solo- bazę nieskończonej ilości dań w kuchniach świata , a i tak każdy potrafi pokombinować i zrobić coś jeszcze innego od innych... taka natura polska niepokorna jest :]
Dobra wiadomość jest taka, że nie ma potrzeby robienia ich "na bieżąco". Czyli - jak cię najdzie ochota to poszalej z wałkiem w ręku (na stolnicy, nie na głowie lubego :)) i zrób większą ilość placków, a potem spokojnie możesz je przechowywać w lodówce (w woreczku) nawet do tygodnia.
W oryginale przepis znajdziesz u p.Magdy a poniżej moje wykonanie.
Składniki (na 10 placków o średnicy 20cm):
3 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 360 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
ok. 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
zioła prowansalskie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i ziołami. Dolej wodę i połącz składniki. Gdy już uzyskasz zbitą konsystencję dodaj olej i wyrabiaj ciasto. Gdy już będzie wyrobione (miękkie, nie klejące się do dłoni) przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do "przegryzienia się".
Potem delikatnie je uformuj w wałek i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (na stolnicy, posypując mąką). Wykrawaj tortille za pomocą talerzyka. Z pozostałych skrawków wyrób ciasto - powinno starczyć jeszcze na ok. 2 placki.
Tortille podgrzewaj z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni (ok. 30 sekund na jednej stronie), przewracając gdy pojawią się pęcherzyki.
Ciepłe placki przykryj ściereczką(stygnąc - nabiorą elastyczności).
Wartość Kaloryczna 100 kcal (1 placek)
Białko 3,2 g
Węglowodany 24 , 2 g
Tłuszcz 1 , 1 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/10/tortille-penoziarniste.html