Wykonanie
Za równy tydzień będziemy w trakcie wielkanocnego świętowania . Zapewne będziemy odpoczywać i razem z rodziną celebrować ten dzień. A także smakować różne wspaniałości przygotowane na tą okazję. Bo Wielkanoc to jednak jeden z większych kulinarnych testów . Dlatego na wielkanocny podwieczorek musowo musi być pyszny placek. Podaję Wam więc wariację na temat sernika. Owsiano-
orzechowy spód i gładka serowa masa z
kawowym posmakiem nie będzie takim wielkim grzechem. Ale za to na pewno przypadnie sernikowym łasuchom.Przepis znalazłam tutaj.

Składniki (na 12 porcji):3 garście
orzechów włoskich (80 g)1/2 szklanki
płatków owsianych1 łyżka
miodu40 g
masłaMiód i
masło rozpuść w garnuszku. Płynną masę wymieszaj z
płatkami i posiekanymi na drobno
orzechami. Przełóż do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.
serek homogenizowany light 750 g
jogurt naturalny gęsty 250 g4
jajka5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
cynamonuKawę zalej 1/4 szklanki wrzątku, dodaj
cynamon. Napar odstaw do wystygnięcia.
Jaja zmiksuj, dodaj
jogurt oraz
serek homogenizowany, następnie
cukier i
mąkę. Na samym końcu dodaj przestudzony napar
kawowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej masę na podpieczony spód.Podpiecz sernik w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a następnie zmień termostat do 130 stopni i piecz ciasto jeszcze godzinę. Wystudź. Smacznego!

Wartość Kaloryczna 230 kcal (1 porcja)
Białko 8,9 gWęglowodany 22 , 4 gTłuszcz 11 , 2 g