Wykonanie
Dziś Tłusty czwartek ,więc obowiązkowo muszą być pączki. Wstałam wcześnie rano i przed moim wyjściem do pracy a córek do szkoły pączki były gotowe do jedzenia.Tym razem przepis pochodzi z blogu Z piekarnika . Polecam , są naprawdę pyszne, robiłam je już dwa
razy.Jedna moja uwaga to do ilości
mąki, dałam ciut więcej , bo ciasto było za rzadkie . Przepis cytuję za autorką.3 szklanki
mąki tortowej3
żółtka3 łyżki
cukru pudru1/3 kostki
masła1 i 1/3 szklanki
mleka3 łyżki słodkiej
śmietanki (u mnie 36%)4 dag
drożdżyszczypta
soliskórka otarta z
cytrynydomowe powidła1 kg
smalcu do smażenia (ponieważ nie używam
smalcu smażyłam na
oleju do głębokiego smażenia)
cukier puder do posypaniaRozprowadzamy w
mleku pokruszone
drożdże z dodatkiem łyżeczki
mąki i łyżeczki
cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość dodajemy
cukier puder,
żółtka, letnią
śmietankę,
sól i
skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sypiemy przez sito wygrzaną
mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję wylewamy ciepły tłuszcz i ponownie porządnie wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość nabieramy porcje ciasta, kładziemy na lekko oprószonej
mąką dłoni, formujemy cienki placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy jak sakiewkę i układamy na wysypanej
mąką stolnicy stroną zlepioną do dołu. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do zrumienienia. Usmażone wykładamy na wyłożony papierowymi ręczniczkami talerz, alby odsączyć nadmiar tłuszczu.