ßßß
Składniki:(na ok. 30 sztuk)1 kg mąki6 żółtek6 łyżek cukru pudru1/3 kostki masła2 i 1/2 szklanki mleka6 łyżek słodkiej śmietanki (30%)80 g drożdżyszczypta soliodrobina spirytusu1 l olejupowidła śliwkowecukier puder do posypaniaWykonanie:Do pojemnika rozkruszmy drożdże dodajemy dodajemy ciepłe mleko, łyżkę maki i łyżkę cukru pudru (przesianego). Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru pudru i szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, śmietankę oraz kieliszek spirytusu (nie cały). Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy roztopione masło (letnie). Dokładnie ugniatamy, im dłużej tym lepiej. Ja gniotłam, i gniotłam, aż zaczęła mnie boleć ręka. (Na szczęście zakwasów nie było :D). Ciasto powinno być, gładkie sprężyste i odchodzić od rąk.Odstawimy do wyrośnięcia, na co najmniej godzinkę.Następnie z ciasta odrywamy równe porcje i robimy z nich placuszki. Nadziewamy każde łyżką powideł i zlepiamy. Układamy na posypanej mąką stolnicy, bądź tacce zlepieniem do dołu.Kiedy trochę podrosną smażymy na nagrzanym oleju, z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach i przekładamy na talerze. jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.Smacznego :)