ßßß
Cookit - przepis na Pulpety pod pierzynką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pulpety pod pierzynką
Składniki
Mięso mielone
Cebula
Czosnek
Jajko
Śmietana
Mąka
Musztarda
Zioła prowansalskie
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Wykonanie
Bardzo smaczne danie ..przepis pochodzi z książki Kuchnia polska.0,5 kg
mięsa mielonego
2 spore
cebule
2-3 ząbki
czosnku
4
jajka
1 szkl.gęstej
śmietany
1 łyżka
mąki
2 - 3 łyżeczki ostrej
musztardy
1 łyżeczka
ziół prowansalskich
1
listek laurowy
sól
,
pieprz
Cebulę
i
czosnek
drobno posiekać.
Mięso
wymieszać z
cebulą
i
czosnkiem
, 1
jajkiem
,
musztardą
i przesianą
mąką
.Doprawić do smaku.Uformować małe pulpety i gotować około 20 minut w osolonej wodzie z
listkiem laurowym
.Następnie delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na cedzaku.
Śmietanę
ubić, dodając po 1
jajku
, dodać
zioła prowansalskie
,
sól
i
pieprz
do smaku.Pulpety ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, zalać sosem
śmietanowym
i wstawic do nagrzanego piekarnika[ 200 stopni] na 15 minut.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/pulpety-pod-pierzynka.html
Przepisy powiązane
Mielone z grilla
Mielone z grilla
Kotlety mielone w cieście naleśnikowym
Pulpety zapiekane
63. Polędwica wieprzowa w sosie własnym
Składniki powiązane (0)