ßßß Cookit - przepis na Kotlet schabowy

Kotlet schabowy

nazwa

Wykonanie

Takie schabowe marynowane są pyszne..często je robię..zwłaszcza na święta czy jakieś imprezy...wystarczy wcześniej przygotować marynatę i włożyć do niej plastry mięsa i odstawić do lodówki..a potem w razie potrzeby smażyć..Ja tym razem obtoczyłam w bułce tartej, ale to nie jest konieczne.
1,20 kg schabu, polędwicy
sól i pieprz
olej do smażenia
Marynata:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka płaska musztardy
2 łyżki majonezu
sól
1 łyżka przyprawy maggi
przyprawa gosposi Rafex
pieprz cytrynowy Rafex
5 łyżek oleju
kilka łyżek bułki tartej Oleofarm
Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Wyjąc z marynaty , panierować w bułce tartej.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/04/kotlet-schabowy.html