Wykonanie

Propozycja dla prawdziwych
czekoladowych smakoszy. Delikatna, krucha
tarta wypełniona po brzegi rozpływającym się w ustach musem o ekstremalnie
czekoladowym smaku z delikatnym aromatem
whisky.Idealna do popołudniowej
kawy. Jest tak intensywnie czekoladowa, że nawet taki chocoholik jak ja, był zupełnie usatysfakcjonowany jednym kawałkiem.Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki, jednak pozwoliłam sobie na pewne modyfikacje. :)Składniki na ciasto kruche:120 g
margaryny1
jajko30 g pokruszonych
herbatnikówszczypta
soli100 g
cukru pudru180 g
mąki pszennejSkładniki na
mus czekoladowy:100 g
margaryny100 g słodkiej
śmietanki 30%200 g
gorzkiej czekolady150 g
mlecznej czekolady3 łyżki
whiskyDodatkowo:30 g
białej czekolady, bądź polewy
toffi, (wg uznania do polania tarty)

Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1- 2godz. lub na całą noc.Formę na tartę (28cm) smarujemy
margaryną. Ciasto rozwałkowujemy (na posypanym
mąką blacie lub
między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wyklejamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem.Formę z
ciastem wstawiamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy
fasolą.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągamy papier z
fasolą i pieczemy do zarumienienia się ciasta ok. 15min. Najlepiej obserwować ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie.
Czekoladę siekamy na małe kawałki. Odstawiamy na bok.
Margarynę i
śmietanę zagotowujemy, aż
margaryna się rozpuści. Dodajemy posiekaną
czekoladę i dokładnie mieszamy, aż
czekolada się rozpuści. Na końcu dodajemy
whisky.Gotowe nadzienie wykładamy do formy. Tartę wstawiamy na co najmniej 2 godz. do lodówki. Po tym czasie dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą bądź
sosem karmelowym, doskonale pasuje także
bita śmietana.Smacznego! ;)