ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z karmelem

Ciasto czekoladowe z karmelem

nazwa

Wykonanie

Czy istnieje doskonalsze połączenie niż karmel i czekolada? Ja nie znam... ;) Po twardych i chrupiących ciasteczkach karmelowych, proponuję mięciutkie, intensywnie czekoladowe ciasto, przełożone słodkim karmelowym kremem, a to wszystko zwieńczone chrupiącą skorupką z polewy czekoladowej obsypanej migdałami... Ah, nie mogłam się oprzeć i jeden kawałek zniknął już na śniadanie... ;)
Składniki na ciasto:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g dobrego gatunku kakao w proszku
Masa karmelowa:
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
200 ml skondensowanego mleka z puszki
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej (1/2 tabliczki)
50 g czekolady mlecznej (1/2 tabliczki)
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym stopniowo dodajemy jajka. Następnie mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypujemy do reszty składników i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Okrągłą formę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Do tak przygotowanej przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 45 min. Jeśli wierzch mocno by się przypiekał, przykrywamy go folią aluminiową.
Po upieczeniu przez około 5 min trzymamy jeszcze ciasto w formie, po czym wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę do zupełnego wystudzenia.
W tym czasie możemy zacząć przygotowywać krem, który przygotowujemy identycznie jak w przypadku ciasteczek karmelowych .
Składniki na masę podgrzewamy w rondelku, cały czas mieszając (WAŻNE!), aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotując na bardzo małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i nadal mieszamy przez około 5 min, aż masa zgęstnieje. Powinna mieć taką konsystencję, że bez problemu da się przełożyć nią ciasto, ale nie będzie też z niego spływać - czyli raczej bardzo gęsta ;)
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą karmelową. Teraz pora już jedynie na kropkę nad "i", czyli polewę czekoladową ;) Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy grubo nasze ciacho i obsypujemy płatkami migdałowymi, gdy czekolada odrobinkę przestygnie (w przeciwnym razie płatki mogą się zwyczajnie "utopić" ;) ). Jeżeli została nam odrobina masy karmelowej, możemy dodatkowo jeszcze ozdobić gotowe już ciasto.
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/10/ciasto-czekoladowe-z-karmelem.html