ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowe z pomarańczowym wnętrzem

Muffiny czekoladowe z pomarańczowym wnętrzem

nazwa

Wykonanie

Połączenie intensywnego czekoladowego smaku z aromatem pomarańczy musi zakończyć się sukcesem... Tak było i tym razem... Wilgotne mocno czekoladowe muffiny z delikatnym kremem o smaku pomarańczy bardzo nam zasmakowały. Przepis bardzo prosty, bardzo szybki, a efekty równie szybko znikają z talerzy :)
Składniki na 12 sztuk:
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g kakao
160 g cukru
120 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka i mleczna pół na pół)
2 jajka
300 ml maślanki
100 g rozpuszczonego masła
Składniki na krem pomarańczowy:
450 ml mleka
50 ml soku z pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g cukru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1 kostka masła
1 żółtko
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajka, masło (wystudzone), maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia, na sam koniec wsypując posiekaną czekoladę i mieszając.
Krem przygotowujemy tak jak przy przepisie na Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem pomarańczowym.
Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem.
Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Dodajemy powoli sok pomarańczowy, mieszamy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego, skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy krem.
Blachę do muffin wykładamy papilotkami, wypełniamy do około 1/2 wysokości ciastem, następnie do każdej papilotki po jednej łyżce kremu pomarańczowego i przykrywamy ciastem - około 1 łyżką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st przez około 20 minut.
Po upieczeniu zostawiamy muffiny jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy na metalowej kratce.
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/03/muffiny-czekoladowe-z-pomaranczowym.html