Wykonanie

Połączenie intensywnego
czekoladowego smaku z aromatem
pomarańczy musi zakończyć się sukcesem... Tak było i tym razem... Wilgotne mocno
czekoladowe muffiny z delikatnym kremem o smaku
pomarańczy bardzo nam zasmakowały. Przepis bardzo prosty, bardzo szybki, a efekty równie szybko znikają z talerzy :)Składniki na 12 sztuk:225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej50 g
kakao160 g
cukru120 g posiekanej
czekolady (u mnie gorzka i
mleczna pół na pół)2
jajka300 ml
maślanki100 g rozpuszczonego
masłaSkładniki na krem
pomarańczowy:450 ml
mleka50 ml soku z
pomarańczyotarta skórka z jednej
pomarańczy2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej200 g
cukrukilka kropel
aromatu pomarańczowego1 kostka
masła1
żółtko
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kakao i
cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre:
jajka,
masło (wystudzone),
maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia, na sam koniec wsypując posiekaną
czekoladę i mieszając.Krem przygotowujemy tak jak przy przepisie na Ciasto
czekoladowe z delikatnym kremem
pomarańczowym.Pół szklanki
mleka mieszamy z
żółtkiem,
mąką i
mąką ziemniaczaną. Pozostałą część
mleka zagotowujemy z
cukrem.Gotujemy
budyń wlewając rozczyn z
mąki do gotującego się
mleka. Studzimy. Dodajemy powoli
sok pomarańczowy, mieszamy.
Masło ucieramy i dodajemy ostudzony
budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel
aromatu pomarańczowego,
skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy krem.

Blachę do muffin wykładamy papilotkami, wypełniamy do około 1/2 wysokości
ciastem, następnie do każdej papilotki po jednej łyżce kremu
pomarańczowego i przykrywamy
ciastem - około 1 łyżką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st przez około 20 minut.Po upieczeniu zostawiamy muffiny jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy na metalowej kratce.Smacznego! ;)