ßßß
Po bardzo słodkich ciasteczkach karmelowych przyszła pora na coś odrobinę mniej słodkiego i z jesiennymi owocami, w tym wypadku z jabłkami. Mięciutkie, intensywnie czekoladowe ciasto przełożone delikatnym domowym musem jabłkowym, który sprawia, że ciasto staje się lekko wilgotne. Pychota!Składniki na ciasto:4 jajkaszklanka cukru pudru160 g miękkiego masła5 opakowań budyniu czekoladowego (1 op. = 45g)łyżka kakao w proszku2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa do przełożenia:mus jabłkowy wysmażony lub dobrze wysmażona konfitura z jabłek (u mnie mus "niewysmażony", nawet z małymi kawałkami jabłek, smakuje pysznie, ale niełatwo sprawić, by ładnie "leżał" między warstwami ciasta)Polewa:50 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady lub dowolnie: tylko cała gorzka czekolada (100 g), bądź tylko mleczna. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc spokojnie można użyć tylko mlecznej czekolady.
Wykonanie:Masło ucieramy z cukrem na puch, dodając stopniowo po jednym jajku w czasie ucierania. Do puszystej masy przesiewamy przez sito budynie wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, lekko wyrabiamy.Przekładamy do formy (okrągłej o średnicy 24 cm, lub kwadratowej o boku 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez około 35-40 minut (piekłam krócej), do tzw. suchego patyczka.Ostudzone ciasto przekrawamy przez środek, przekładamy dość grubą warstwą jabłkowych konfitur (musu) i nakrywamy wierzchnią warstwą ciasta.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Można posypać delikatnie cynamonem.Smacznego! ;)