Wykonanie
Po bardzo słodkich ciasteczkach karmelowych przyszła
pora na coś odrobinę mniej słodkiego i z jesiennymi
owocami, w tym wypadku z
jabłkami. Mięciutkie, intensywnie
czekoladowe ciasto przełożone delikatnym domowym
musem jabłkowym, który sprawia, że ciasto staje się lekko wilgotne. Pychota!Składniki na ciasto:4
jajkaszklanka
cukru pudru160 g miękkiego
masła5 opakowań budyniu
czekoladowego (1 op. = 45g)łyżka
kakao w proszku2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa do przełożenia:
mus jabłkowy wysmażony lub dobrze wysmażona
konfitura z
jabłek (u mnie mus "niewysmażony", nawet z małymi kawałkami
jabłek, smakuje pysznie, ale niełatwo sprawić, by ładnie "leżał"
między warstwami ciasta)Polewa:50 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady lub dowolnie: tylko cała
gorzka czekolada (100 g), bądź tylko
mleczna. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc spokojnie można użyć tylko
mlecznej czekolady.
Wykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem na puch, dodając stopniowo po jednym
jajku w czasie ucierania. Do puszystej masy przesiewamy przez sito budynie wymieszane z
kakao i
proszkiem do pieczenia, lekko wyrabiamy.Przekładamy do formy (okrągłej o średnicy 24 cm, lub kwadratowej o
boku 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez około 35-40 minut (piekłam krócej), do tzw. suchego patyczka.Ostudzone ciasto przekrawamy przez środek, przekładamy dość grubą warstwą
jabłkowych konfitur (musu) i nakrywamy wierzchnią warstwą ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i polewamy ciasto. Można posypać delikatnie
cynamonem.Smacznego! ;)