Wykonanie
Umówiłam się dzisiaj z moją Mamą na
kawę,, obiecując jednocześnie, że przywiozę jej ulubione brownies z nutellą i
orzechami . Już się zabierałam za jego przygotowanie, a tu obok
gorzkiej czekolady uśmiecha się do mnie tabliczka białej. Postanowiłam - zrobię brownies z
białą czekoladą!Mam nadzieję, że Mama się nie obrazi i być może zakocha się i w tym rodzaju brownies ;)Składniki na ciasto:200 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady (50 g)250 g
cukru pudru4
jajkakilka kropel
aromatu waniliowego150 g
mąkiszczypta
proszku do pieczenia40 g
kakao w proszku100 g
kremu czekoladowego typu "milky way"50 g
białej czekolady posiekanejDodatkowo:1/2
białej czekolady (polewa)
Kawałek jeszcze bardzo ciepłego ciasta, ale nie miałam innego wyjścia, gdybym poczekała jeszcze chwilkę zniknęłoby z foremki ;)Wykonanie:W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy
masło, tabliczkę
mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać
białą czekoladę. Tylko posiekajcie ją na stosunkowo duże kawałki - kosteczkę na pół, ja drobniutko posiekałam i wizualnie prawie jej nie widać, ale za to w smaku jest bardzo wyczuwalna ;)Masę
czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy
cukier, kilka kropel
aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając
jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i
kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną
czekoladę.Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm. Na górę ciasta wykładamy małą łyżeczka
krem czekoladowy typu milky way, niestety też nie jest po upieczeniu widoczny, ale dodaje specyficznego smaku.Mieszamy delikatnie szpikulcem wierzch ciasta. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.Rozpuszczamy
białą czekoladę i polewamy nią gotowe ciasto, które, jak przystało na brownies, jest bardzo wilgotne, "gliniaste" i pyszne :)Smacznego! ;)