ßßß Cookit - przepis na Brownies z nutellą i orzechami

Brownies z nutellą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Polecam, gdyż to także zdecydowanie moja ulubiona wersja brownies.
Składniki na ciasto:
200 g masła
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
250 g cukru pudru
4 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
150 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
40 g kakao w proszku
100 g nutelli (lub innego dobrego kremu czekoladowo-orzechowego)
garść posiekanych orzechów (u mnie orzeszki ziemne)
Dodatkowo:
polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Wykonanie:
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę i orzechy.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.
Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).
Na górę ciasta wykładać małą łyżeczka krem czekoladowy, wymieszać delikatnie szpikulcem i obsypać posiekanymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.
Brownies powinno być wilgotne, dlatego trzeba uważać - im dłużej będzie siedziało w piekarniku, tym bardziej będzie konsystencją przypominało tradycyjnego Murzynka. Myślę, że już po pierwszej próbie wyczujecie swój piekarnik i będziecie potrafiły stworzyć swoją idealna wersję tego ciasta.
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/10/brownies-z-kremem-czekoladowym.html