Wykonanie
Polecam, gdyż to także zdecydowanie moja ulubiona wersja brownies.Składniki na ciasto:200 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g)250 g
cukru pudru4
jajkakilka kropel
aromatu waniliowego150 g
mąkiszczypta
proszku do pieczenia40 g
kakao w proszku100 g nutelli (lub innego dobrego
kremu czekoladowo-
orzechowego)garść posiekanych
orzechów (u mnie
orzeszki ziemne)Dodatkowo:
polewa czekoladowa (opcjonalnie)Wykonanie:W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy
masło, tabliczkę
mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą
gorzką czekoladę i
orzechy.Masę
czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy
cukier, kilka kropel
aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając
jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i
kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną
czekoladę.Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).Na górę ciasta wykładać małą łyżeczka
krem czekoladowy, wymieszać delikatnie szpikulcem i obsypać posiekanymi
orzechami. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.Brownies powinno być wilgotne, dlatego trzeba uważać - im dłużej będzie siedziało w piekarniku, tym bardziej będzie konsystencją przypominało tradycyjnego Murzynka. Myślę, że już po pierwszej próbie wyczujecie swój piekarnik i będziecie potrafiły stworzyć swoją idealna wersję tego ciasta.