Wykonanie
Propozycja na słodki podwieczorek lub niedzielne śniadanie... Pyszne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku bułeczki z czekoladowymi
groszkami. Są tak pyszne, że gdy raz je spróbujecie, będziecie do nich wracać nie raz. Ja na pewno
będę...
Składniki:225 g przesianej
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
masła1 łyżka
cukru50g
groszków z
czekolady deserowej (u mnie 50 g posiekanej gorzkiej i
mlecznej czekolady)około 150 ml
mlekaDodatkowo:150 ml
śmietany 30%łyżeczka
cukru waniliowegoWykonanie:Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (koniecznie, bo
czekolada podczas pieczenia troszkę wypływa i delikatnie się przypala... mnie czeka szorowanie blaszki, ale i tak nic nie jest w stanie zmącić mi szczęścia po zjedzeniu pysznej bułeczki ;) )Wsypujemy do miski przesianą z proszkiem
mąkę, kroimy
masło na małe kawałki, albo po prostu dokładamy łyżką, wcieramy palcami, aż masa będzie przypominała zacierki.Dodajemy
cukier i
groszki czekolady (posiekaną
czekoladę), mieszam.Wlewamy tyle
mleka, aby wyrobić miękkie ciasto.Rozwałkowujemy
masło na oprószonej
mąką stolnicy (u mnie świetnie sprawdziła się duża plastikowa deska do krojenia), tworząc prostokąt o wymiarach 10 na 15 cm i grubości około 2,5 cm. Kroimy ciasto na 9 kawałków.Kładziemy bułeczki na blasze, pozostawiając
między nimi dość dużo miejsca.Smarujemy odrobiną
mleka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. przez 10-12 min, aż wyrosną i będą złociste.Podajemy jeszcze ciepłe i polecam do tego przygotować jeszcze
śmietanę - to połączenie jest warte tego kalorycznego grzechu ;)
Śmietanę ubijamy lekko, tylko do otrzymania gęstej konsystencji (na ciepłych bułeczkach i tak szybciutko spłynie) z dodatkiem
cukru waniliowego. Dobrym pomysłem jest przekrojenie bułeczek,
śmietanka wsiąknie w ciasto.Smacznego! ;)