Wykonanie

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikowym zapachem... Sama uwielbiam wszystko, co piernikowe, a to wydanie jest wręcz idealne - przynajmniej dla mnie - ponieważ jest to wersja czekoladowa! Dzięki dodatkowi całego słoiczka powideł ciasto jest przyjemnie mokre i aromatyczne...Polecam do wypróbowania nawet po świętach ;)Składniki na ciasto:200 g
masła4 łyżki
miodu180 g
brązowego cukru4
jajka180 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej25 g
kakao w proszku1 op.
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbirusłoiczek
powideł śliwkowychPolewa:50 g
czekolady gorzkiej (1/2 tabliczki)50 g
czekolady mlecznej (1/2 tabliczki)2 łyżki
śmietanki
Wykonanie:Ucieramy
masło z
miodem za pomocą miksera, dodajemy
cukier i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy
mąkę z
kakao,
przyprawami,
sodą i
proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z
jajkami.Dodajemy pół słoiczka
powideł śliwkowych i miksujemy do połączenia składników.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x10 cm przelać ciasto - będzie się wydawało, że jest go niewiele, ale bez obaw - bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 40 min - piekłam nawet dłużej, koło 50 minut, pewnie dlatego, że dodałam trochę więcej niż pół słoiczka powideł ;)Po upieczeniu studzimy piernik, przecinamy i przekładamy resztą
powideł śliwkowych.W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy
czekoladę stopniowo dodając
śmietankę. Gdy
czekolada zupełnie się rozpuści polewamy nią nasz piernik.Smacznego! ;)