Wykonanie
Absolutny hit tegorocznych Świąt.A to wszystko zasługa utartych w moździerzu
goździków,które w połączeniu z intensywnie
czekoladowym ciastem i kawałkami
pomarańczy,stworzyły bardzo rozgrzewający i typowo świąteczny deser.Polecam serdecznie,sama na pewno przygotuję je jeszcze kilkakrotnie tej zimy.Składniki:200 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g)250 g
cukru pudru4
jajkakilka kropel ekstraktu
waniliowego150 g
mąkiszczypta
proszku do pieczenia40 g
kakao w proszkujedna cała
pomarańcza - skórka i miąższkilkanaście
goździków utartych w moździerzuDodatkowo:50 g
gorzkiej czekoladyłyżka
śmietanki
Wykonanie:Przygotowujemy
pomarańczę : sparzamy skórkę, ścieramy. Miąższ
owocu kroimy w drobna kosteczkę, pozbywając się błonek - są gorzkie.W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy
masło, tabliczkę
mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą
gorzką czekoladę.Masę
czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy
cukier, kilka kropel ekstraktu
waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając
jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i
kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną
czekoladę, kawałki
pomarańczy i skórkę. Na koniec dodajemy zmielone
goździki, łączymy z
ciastem.Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem foremki o wymiarach 26 x 26 cm .Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.Po upieczeniu, pozwalamy, by ciasto trochę wystygło. W rondelku rozpuszczamy
czekoladę, dodajemy
śmietankę i gdy składniki się połączą polewamy ciasto.