Wykonanie
Czekolada,
cynamon, czyli lekki wstęp do świąt... :)Mięciutkie, aromatyczne muffiny z kawałkami
czekolady.Do tego kawusia, kocyk, dobry film i przyjemny wieczór zapewniony :)Składniki na 15 sztuk:250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
cynamonu2 łyżki
kakao150 g
brązowego cukru2
jajka180 g
jogurtu naturalnego10 łyżek
oleju50 g posiekanej
gorzkiej czekoladyDodatkowo na polewę:2 łyżki
masła2 łyżki
kakao2 łyżki
śmietanki 18%1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:W jednym naczyniu mieszamy suche składniki:
mąkę, proszek,
sodę,
cynamon,
cukier i
kakao, w drugim łączymy ze sobą składniki mokre:
jajka,
jogurt i
olej. Suche składniki dodajemy do mokrych - mieszamy niedługo, tylko do połączenia się składników, na koniec dodajemy posiekaną
czekoladę, delikatnie mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdy otwór wypełniamy do około 3/4 wysokości. Muffiny nie wyrosną dużo.Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy patyczkiem. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy zupełnie na metalowej kratce.

Przygotowanie polewy.Masełko rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dodajemy
śmietankę,
cukier,
kakao i
kawę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.Gotową polewą ozdabiamy muffiny.Smacznego! ;)