ßßß Cookit - przepis na Wiosenna mini-pavlova z limonkami i kiwi

Wiosenna mini-pavlova z limonkami i kiwi

nazwa

Wykonanie

Pavlova w wersji mini - bo przyjemności można dzielić (i mnożyć ;-). Słodko - kwaśny bezowy deser czyli podana z limonkowym kremem i kiwi. Pyszna! Pavlova w wersji mini wygląda tak samo jak jej większa siostra, czyli chrupie z wierzchu, a w środku jest delikatną pianką. Limonkowy krem przygotowujemy wcześniej i razem z owocami nakładamy na deser bezpośrednio przed podaniem.
Składniki na 7 sztuk:
5 dużych białek (1 białko = 40 g)
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Płaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 10 cm okręgi, pozostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, ubić.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, lekko wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut. Bezy powinny lekko się zarumienić, mogą lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Limonkowy krem (curd):
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych limonek
Limonki wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.
Praktycznie od razu można dodać masło i sok z limonki. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otartą z limonki.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
Ponadto:
kilka owoców kiwi
Kiwi obrać, pokroić na plasterki.
Wykonanie:
Bezy ułożyć na tacy. Przed samym podaniem na wierzch wyłożyć limonkowy curd, następnie plasterki kiwi. Podawać.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wiosenna-mini-pavlova-z-limonkami-i-kiwi