Wykonanie

Pavlova w wersji mini - bo przyjemności można dzielić (i mnożyć ;-). Słodko - kwaśny
bezowy deser czyli podana z
limonkowym kremem i
kiwi. Pyszna! Pavlova w wersji mini wygląda tak samo jak jej większa siostra, czyli chrupie z wierzchu, a w środku jest delikatną pianką.
Limonkowy krem przygotowujemy wcześniej i razem z
owocami nakładamy na deser bezpośrednio przed podaniem.Składniki na 7 sztuk:5 dużych
białek (1
białko = 40 g)250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliPłaską blaszkę do
ciasteczek wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 10 cm
okręgi, pozostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy.Piekarnik rozgrzać do 180ºC.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny oraz
mąkę ziemniaczaną, ubić.Masę
bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze
okręgi, lekko wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut.
Bezy powinny lekko się zarumienić, mogą lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Limonkowy krem (
curd):2 duże
jajka2
żółtka160 g drobnego
cukru do wypieków80 g
masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych
limonekLimonki wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.W niedużym garnuszku roztrzepać
jajka,
żółtka i
cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.Praktycznie od razu można dodać
masło i
sok z limonki. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otartą z
limonki.Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.Ponadto:kilka
owoców kiwiKiwi obrać, pokroić na plasterki.Wykonanie:
Bezy ułożyć na tacy. Przed samym podaniem na wierzch wyłożyć
limonkowy curd, następnie plasterki
kiwi. Podawać.Smacznego :-).



