ßßß
Pavlova w wersji mini - bo przyjemności można dzielić (i mnożyć ;-). Słodko - kwaśny bezowy deser czyli podana z limonkowym kremem i kiwi. Pyszna! Pavlova w wersji mini wygląda tak samo jak jej większa siostra, czyli chrupie z wierzchu, a w środku jest delikatną pianką. Limonkowy krem przygotowujemy wcześniej i razem z owocami nakładamy na deser bezpośrednio przed podaniem.Składniki na 7 sztuk:5 dużych białek (1 białko = 40 g)250 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta soliPłaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 10 cm okręgi, pozostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy.Piekarnik rozgrzać do 180ºC.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, ubić.Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, lekko wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut. Bezy powinny lekko się zarumienić, mogą lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.Limonkowy krem (curd):2 duże jajka2 żółtka160 g drobnego cukru do wypieków80 g masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych limonekLimonki wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.Praktycznie od razu można dodać masło i sok z limonki. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otartą z limonki.Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.Ponadto:kilka owoców kiwiKiwi obrać, pokroić na plasterki.Wykonanie:Bezy ułożyć na tacy. Przed samym podaniem na wierzch wyłożyć limonkowy curd, następnie plasterki kiwi. Podawać.Smacznego :-).


