Wykonanie

Dla mnie - zdecydowany tytuł Tarty Roku (jeśli bym takie wyróżnienia przyznawała ;). Połączenie
orzechów pekan i złocistego
syropu to naprawdę jedno z najlepszych połączeń.
Tarta jest słodka (ale taka ma być), wręcz uzależniająca. Brak słów, by opisać jej smak. Przepis pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'. Bardzo polecam!Składniki na ciasto kruche:185 g
mąki pszennej50 g drobnego
cukru125 g zimnego
masła1
żółtko1 łyżeczka zimnej
wodySkładniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej
masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia
spodu.Składniki na nadzienie
orzechowe:2 szklanki (240 g) podpieczonych
orzechów pekan*6
żółtekpół szklanki (175 g) złocistego
syropu (golden
syrup)**100 g ciemnego
brązowego cukru90 g
masła, roztopionego1/4 szklanki (60 ml)
śmietany kremówkiWszystkie składniki poza
orzechami zmiksować na gładką masę.
Orzechy wysypać na spód tarty, na nie wylać słodką, zmiksowaną masę.Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut. Wystudzić. Podawać z kleksem kremówki lub polaną
syropem klonowym.Smacznego :)** golden
syrup w Polsce można kupić w Kuchniach Świata (od biedy można zastąpić
miodem, choć
tarta będzie miała zdecydowanie inny smak ...), natomiast w UK w każdym supermarkecie