ßßß
Dla mnie - zdecydowany tytuł Tarty Roku (jeśli bym takie wyróżnienia przyznawała ;). Połączenie orzechów pekan i złocistego syropu to naprawdę jedno z najlepszych połączeń. Tarta jest słodka (ale taka ma być), wręcz uzależniająca. Brak słów, by opisać jej smak. Przepis pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'. Bardzo polecam!Składniki na ciasto kruche:185 g mąki pszennej50 g drobnego cukru125 g zimnego masła1 żółtko1 łyżeczka zimnej wodySkładniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.Składniki na nadzienie orzechowe:2 szklanki (240 g) podpieczonych orzechów pekan*6 żółtekpół szklanki (175 g) złocistego syropu (golden syrup)**100 g ciemnego brązowego cukru90 g masła, roztopionego1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówkiWszystkie składniki poza orzechami zmiksować na gładką masę.Orzechy wysypać na spód tarty, na nie wylać słodką, zmiksowaną masę.Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut. Wystudzić. Podawać z kleksem kremówki lub polaną syropem klonowym.Smacznego :)** golden syrup w Polsce można kupić w Kuchniach Świata (od biedy można zastąpić miodem, choć tarta będzie miała zdecydowanie inny smak ...), natomiast w UK w każdym supermarkecie