ßßß Cookit - przepis na Tarta z orzechami pekan (pecan pie)

Tarta z orzechami pekan (pecan pie)

nazwa

Wykonanie

Dla mnie - zdecydowany tytuł Tarty Roku (jeśli bym takie wyróżnienia przyznawała ;). Połączenie orzechów pekan i złocistego syropu to naprawdę jedno z najlepszych połączeń. Tarta jest słodka (ale taka ma być), wręcz uzależniająca. Brak słów, by opisać jej smak. Przepis pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto kruche:
185 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka zimnej wody
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Składniki na nadzienie orzechowe:
2 szklanki (240 g) podpieczonych orzechów pekan*
6 żółtek
pół szklanki (175 g) złocistego syropu (golden syrup)**
100 g ciemnego brązowego cukru
90 g masła, roztopionego
1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki
Wszystkie składniki poza orzechami zmiksować na gładką masę.
Orzechy wysypać na spód tarty, na nie wylać słodką, zmiksowaną masę.
Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut. Wystudzić. Podawać z kleksem kremówki lub polaną syropem klonowym.
Smacznego :)
** golden syrup w Polsce można kupić w Kuchniach Świata (od biedy można zastąpić miodem, choć tarta będzie miała zdecydowanie inny smak ...), natomiast w UK w każdym supermarkecie
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-orzechami-pekan-pecan-pie