Wykonanie

Moje ulubione
ciastka duńskie. Niesamowicie smakują - połączenie
syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi
orzechami, to niebiańskie połączenie. Nie znalazłam w necie przepisu na nadzienie, więc opracowałam je sama (mam nadzieję, że Wam posmakuje). Przepis na ciasto duńskie - według już przedstawionego przepisu Nigelli. Polecam bardzo mocno!Składniki na 12 sztuk:1 płat ciasta duńskiego, wg tego przepisuNadzienie:60 ml
syropu klonowego1/4 szklanki
brązowego cukru40 ml golden
syrupu40 g
masła40 ml
śmietany kremówki1 duże
żółtko120 g posiekanych
orzechów pekan, podprażonychPonadto do dekoracji:około 20 połówek pekanów, posiekanych, do dekoracji (nie podprażonych)Wszystkie składniki (oprócz
orzechów) wymieszać, szczególnie dokładnie rozbić
żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia (niedługo). Na końcu wmieszać
orzechy. Odstawić z palnika, wystudzić (masa będzie tężała z każdą minutą, gdyby okazało się, że zbyt mocno - można rozrzedzić delikatnie
syropem klonowym).Rozwałkowane na około 4 - 5 mm ciasto duńskie podzielić na 12 prostokątów.

Na środek każdego nałożyć nadzienie (około 4 -5 łyżeczek, tak 'na oko', by warstwa nie była zbyt gruba), rozsmarować.

Z
boku prostokąta zrobić ukośne nacięcia.

Na każdym pasku, do dekoracji, jeszcze jedno nacięcie, w środku każdego paska.

Składać
ciastko, poczynajac od góry, kładąc paski na przemian.

Zakończyć, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 1 , 5 h w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być miękkie i puszyste.

Przed pieczeniem każde
ciastko posmarować
jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami
mleka. Posypać orzeszkami.Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Przed podaniem warto polać
syropem klonowym lub golden
syrupem..Smacznego :)

