ßßß Cookit - przepis na Flapjack

Flapjack

nazwa

Wykonanie

Klasyczny batonik z płatków owsianych serwowany w Wielkiej Brytanii.
U mnie w wersji z orzechami pecan, ale możemy ja pominąć, użyć innych orzechów lub dodać dowolne bakalie. Batonik jest bardzo smaczny, słodki i delikatny w smaku. A dzięki masłu idealnie maślany.
Dawno już nie gotowałam w wirtualnej kuchni. Dzisiaj towarzyszyły mi
Panna Malwinna http:// filozofiasmaku.blogspot.com/
Gin http://razadobrze. blogspot.com/
Flapjacks
180g płatków owsianych
40g masła
40g brązowego cukru
30g płynnego miodu/ golden syrupu
+ 40g orzechów
W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem. Zdjąć z ognia, dodać płatki i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać.
W formie uformować placek, który dokładnie uklepać.
Piec 20-25min w 180stopniach.
Po upieczeniu pokroić.
Ja swój odłamywałam od całości. Trochę się kruszy.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2014/03/flapjack.html