Wykonanie

Oj, pyszne, pyszne ...
Syrop klonowy dodany do
lodów to jeden z najlepszych pomysłów - nikt nie odmówił dokładki w sobotnie popołudnie. Choć nie jest to przyjemność tania, to od czasu do czasu -
będę wracać do ich smaku.
Lody można podać z uprażonymi
orzechami pekan, lub wmieszać całą ich garść do
lodów ...Składniki na 700 ml
lodów:300 ml
śmietany kremówki200 ml
mleka180 ml
syropu klonowego3
żółtka30 g
cukrudodatkowo można dodać: 100 g posiekanych, uprażonych
przechów pekanDo rondelka wlać
mleko, kremówkę,
cukier. Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się
cukru, natychmiast zdjąć z palnika (najlepiej by mikstura była tylko ciepła). Odstawić na 15 minut. Lekko przestudzić.
Żółtka ubić, aż zmienią kolor, wlać do naszej lekko ciepłej mikstury
mlecznej, cały czas mieszając. Postawić na palniku na średniej mocy i cały czas mieszając czekać, aż całość zgęstnieje. W żadnym wypadku nie można dopuścić do wrzenia! (od razu by się zwarzyło). Zdjąć z palnika. Na końcu wlać
syrop klonowy, wymieszać.Odstawić na kilka godzin do lodówki.Do maszyny do
lodów wlać schłodzoną mieszankę i dalej postępować wg instrukcji Waszej maszyny do
lodów, na końcu można dodać posiekane
orzechy.Smacznego :)