ßßß Cookit - przepis na Tarta orzechowa na krakersach

Tarta orzechowa na krakersach

nazwa

Wykonanie

Fantastyczna tarta dla fanów masła orzechowego i krakersów. Słodko - słona, nietuzinkowa, prawie bez pieczenia (jest tyko konieczność 10 minutowego podpieczenia spodu). Bardzo szybka do przygotowania, całość nie zajmie Wam więcej niż 30 minut! Precelki - są tylko do dekoracji; przyznaję, nie odrywają tutaj dużej roli smakowej. Całość smakuje jak słodko - słony batonik. Musicie spróbować - połączenie fistaszków, czekolady i krakersów jest po prostu obłędne :-).
Składniki na spód:
200 g krakersów (np. Ritz)
140 g masła orzechowego
50 g brązowego cukru
Krakersy umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania okruszków (można też umieścić je w mocnym woreczku i pokruszyć uderzając mocno wałkiem). Dodać masło orzechowe i cukier, zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę do tarty (najlepsza z wyjmowanym dnem) o wymiarach 36 x 13 cm wysmarować dokładnie masłem. Dno i boki formy wyłożyć masą krakersową, wklepać w formę.
Podpiec w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na orzechowy krem:
180 g serka philadelphia (1 małe opakowanie)
75 g masła orzechowego
100 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Serek i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować do gładkości. Dodać masło orzechowe i zmiksować.
Czekoladowe ganache:
200 ml śmietany kremówki 36%
100 g mlecznej czekolady, posiekanej
120 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub mlecznej, jeśli lubicie)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku, podgrzać prawie do wrzenia (nie gotować), zdjąć z palnika. Dodać posiekane czekolady, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do połączenia się składników i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Dodatkowo:
precelki do dekoracji
Krem orzechowy wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na krem wylać gęstniejące ganache, następnie tartę umieścić w lodówce. Kiedy ganache będzie już dość gęste udekorować precelkami.
Przechowywać w lodówce do 5 dni. Kroić nożem z piłką.
Smacznego :-).
Do przygotowania tarty wykorzystałam formę do tarty Moka - Ibili o oryginalnym prostokątnym kształcie i z wyjmowanym dnem dostępną w sklepie internetowym AleDobre.pl .
Forma jest solidna, metalowa, ładnie wykończona, z pięknie karbowanymi bokami. Wyjmowane dno to niewątpliwie największy atut formy. Wygodne i tak bardzo praktyczne. Niezastąpione przy kruchych spodach ciasteczkowych, ale też przy zwykłym cieście kruchym; tartę w całości można wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Najtrudniejszy egzamin, ze spodem ciasteczkowym, zdała idealnie :-).
Jak wyjmujemy ciasto z takiej formy? Tartę ustawiamy np. na wyższym naczyniu, szerszym kubku lub innym okrągłym pojemniku (którego średnica jest mniejsza niż otwór w formie). Delikatnie pociagamy boki formy w dół by 'uwolnić' z niej tartę. Bardzo delikatnie - jeśli ciasto kruche to spód ciasteczkowy. Przenosimy na paterę.
Forma pokryta jest nieprzywierającą powłoką, łatwą do czyszczenia, można ją nawet myć w zmywarce. Dobry stosunek ceny do jakości.
Pamiętajcie o niej, kiedy przyjdzie pora na wielkanocne mazurki!
Do kupienia na AleDobre.pl :-).
---------------------------------------------
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-orzechowa-na-krakersach