Wykonanie

Fantastyczna
tarta dla fanów
masła orzechowego i
krakersów. Słodko - słona, nietuzinkowa, prawie bez pieczenia (jest tyko konieczność 10 minutowego podpieczenia
spodu). Bardzo szybka do przygotowania, całość nie zajmie Wam więcej niż 30 minut!
Precelki - są tylko do dekoracji; przyznaję, nie odrywają tutaj dużej roli smakowej. Całość smakuje jak słodko - słony batonik. Musicie spróbować - połączenie
fistaszków,
czekolady i
krakersów jest po prostu obłędne :-).Składniki na spód:200 g
krakersów (np. Ritz)140 g
masła orzechowego50 g
brązowego cukruKrakersy umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania okruszków (można też umieścić je w mocnym woreczku i pokruszyć uderzając mocno wałkiem). Dodać
masło orzechowe i
cukier, zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę do tarty (najlepsza z wyjmowanym dnem) o wymiarach 36 x 13 cm wysmarować dokładnie
masłem. Dno i boki formy wyłożyć masą
krakersową, wklepać w formę.Podpiec w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić.Składniki na
orzechowy krem:180 g
serka philadelphia (1 małe opakowanie)75 g
masła orzechowego100 g
cukru pudruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Serek i
cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować do gładkości. Dodać
masło orzechowe i zmiksować.
Czekoladowe ganache:200 ml
śmietany kremówki 36%100 g
mlecznej czekolady, posiekanej120 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (lub
mlecznej, jeśli lubicie)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku, podgrzać prawie do wrzenia (nie gotować), zdjąć z palnika. Dodać posiekane
czekolady, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do połączenia się składników i otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.Dodatkowo:
precelki do dekoracjiKrem
orzechowy wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na krem wylać gęstniejące ganache, następnie tartę umieścić w lodówce. Kiedy ganache będzie już dość gęste udekorować
precelkami.Przechowywać w lodówce do 5 dni. Kroić nożem z piłką.Smacznego :-).





Do przygotowania tarty wykorzystałam formę do tarty
Moka - Ibili o oryginalnym prostokątnym kształcie i z wyjmowanym dnem dostępną w sklepie internetowym AleDobre.pl .Forma jest solidna, metalowa, ładnie wykończona, z pięknie karbowanymi bokami. Wyjmowane dno to niewątpliwie największy atut formy. Wygodne i tak bardzo praktyczne. Niezastąpione przy kruchych spodach
ciasteczkowych, ale też przy zwykłym cieście kruchym; tartę w całości można wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Najtrudniejszy egzamin, ze
spodem ciasteczkowym, zdała idealnie :-).Jak wyjmujemy ciasto z takiej formy? Tartę ustawiamy np. na wyższym naczyniu, szerszym kubku lub innym okrągłym pojemniku (którego średnica jest mniejsza niż otwór w formie). Delikatnie pociagamy boki formy w dół by 'uwolnić' z niej tartę. Bardzo delikatnie - jeśli ciasto kruche to spód
ciasteczkowy. Przenosimy na paterę.Forma pokryta jest nieprzywierającą powłoką, łatwą do czyszczenia, można ją nawet myć w zmywarce. Dobry stosunek ceny do jakości.Pamiętajcie o niej, kiedy przyjdzie
pora na wielkanocne mazurki!Do kupienia na AleDobre.pl :-).

---------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/