Wykonanie

Na tapecie dzisiaj u mnie była jeszcze jedna bardzo podobna
tarta bez pieczenia.
Tarta Black Forest - z
wiśniami i
czekoladą. Tutaj zdecydowanie więcej się dzieje, w roli
wiśni występują
czereśnie (wybaczcie, w UK nie znalazłam świeżych
wiśni, tylko mrożone), jest i trochę frużeliny wiśniowej, są i wiórki
czekoladowe... Podstawa i krem jak w tarcie z
malinami. To również świetne połączenie smakowe, bardzo polecam!Składniki na spód:300 g markiz
czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym (w UK - bourbon biscuits, nadają się również Oreo z
czekoladowym nadzieniem lub inne)50 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, połamanej50 g
masła, w temperaturze pokojowejWszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem lub formę prostokątną o zbliżonej powierzchni (jak u mnie na zdjęciach). Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, wyrównać np. dnem szklanki. Schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.
Krem śmietankowy z
mleka skondensowanego:250 g
serka mascarpone200 g
mleka słodzonego skondensowanegoWszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).W misie miksera umieścić
serek mascarpone i słodzone
mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie (trzepaczki miksera do ubijania
białek). W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż w końcu przestanie spływać z mieszadeł miksera i będzie zachowywał kształt. Powinien powstać gęsty, jednolity krem./Uwaga: zbyt długie ubijanie może spowodować zwarzenie się kremu - ale nie zawsze, zależy od firmy produkującej
mascarpone./Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.Ponadto:200 - 300 g świeżych
wiśni, lub więcejkilka łyżek frużeliny wiśniowej70 g
gorzkiej czekolady, startej na wiórki przy pomocy
łopatki do
seracukier puder do oprószeniaNa wierzch schłodzonego kremu wyłożyć cienką warstwą frużelinę
wiśniową, wokół brzegów poukładać świeże odpestkowane
wiśnie, środek wypełnić startymi wiórkami czekoladowymi. Delikatnie oprószyć pudrem.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).




Uwaga: okazało się, że ubijanie
mleka słodzonego i
mascarpone może stanowić problem, poniżej krótkie filmiki pokazujące jaką konsystencję powinna
mieć powstała słodka masa i dekoracja kremem - krem nie powinien się rozpływać, idealnie 'trzyma się' bez dodatku
żelatyny.