Wykonanie
Hej! Dziś
będę wodzić Was na pokuszenie moim autorskim przepisem na wybitny serniczek inspirowany tymi słynnymi batonami, które lubi chyba każdy! :)

spód:100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
masłaDno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki.
Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli
wodnej zmasłem. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż
czekolada zastygnie.masa:500 g
serka mascarpone250 ml kremówki 36%3 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
cukru waniliowegoKremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier waniliowy, odstawić.
Mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na
czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć
orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki.karmel:250 g
mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej)1 łyżka
masła150 g
orzeszków ziemnych niesolonychUgotowane
mleko skondensowane rozgrzać z
masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić.polewa:100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej250 ml kremówki 36%
Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli
wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając.
Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą
czekoladową pokryć warstwę karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce.Smacznego! :)





