ßßß
spód:100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej2 łyżki masłaDno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej zmasłem. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie.masa:500 g serka mascarpone250 ml kremówki 36%3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki cukru waniliowegoKremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki.karmel:250 g mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej)1 łyżka masła150 g orzeszków ziemnych niesolonychUgotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić.polewa:100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej250 ml kremówki 36%Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą czekoladową pokryć warstwę karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce.Smacznego! :)




