Wykonanie
Składniki:polewa z
gorzkiej czekolady2 tabliczki
gorzkiej czekolady1/2 szklanki gorącego
mlekapajęczynka50 g
białej czekolady2 łyżki gorącego
mleka1 łyżeczka
masłaPrzygotowujemy polewę z
gorzkiej czekolady.
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Nie zdejmując miski z
czekoladą z gorącej
wody stopniowo dolewamy ciepłe
mleko. Mieszamy. Gładką polewę odstawiamy do lekkiego przestudzenia (nie może nam ponownie zastygnąć!).
Czekoladowy mus rozprowadzamy równomiernie po powierzchni ciasta (uwzględniając boki).Przygotowujemy pajęczynkę.
Czekoladę białą kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Dodajemy
mleko oraz
masło. Całość podgrzewamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy
czekoladę do wystudzenia. Po około 5 minutach przelewamy ją do woreczka strunowego (rękawa cukierniczego z cienką tylką) z odciętym
rogiem. Rysujemy
okręgi (patrz zdjęcie poniżej). Następnie za pomocą wykałaczki "pleciemy" pajęczynę- zaczynamy od najmniejszego okręgu i jednym płynnym ruchem przeciągamy
białą czekoladę do zewnętrznego okręgu.