ßßß
To są ciasteczka dla Prawdziwych Ciasteczkowych Potworów. Są potwoooornie duże, ale też potwoooornie smaczne - chrupiące, lekko twardawe i tak wspaniale sezamowe. Nic dziwnego, że nazywają je sezamowymi ciasteczkami szczęścia...Składniki na 30 dużych ciastek:2/3 szklanki sezamu, uprażonego na suchej patelni100 g masłapół szklanki białego cukrupół szklanki jasnego brązowego cukru1 jajko1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)1 i 1/4 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i oba cukry umieścić w misie miksera i utrzeć do momentu otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. Dodać jajko, dalej ucierając do połączenia.W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem. Wymieszane składniki dodać do ciasta, zmiksować. Dodać połowę uprażonego sezamu, zmiksować. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Po tym czasie z ciasta formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę obtaczać w sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i lekko spłaszczać.Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.Smacznego :-).
Z przepisu Agusi z forum Cincin.