Wykonanie
To są
ciasteczka dla Prawdziwych
Ciasteczkowych Potworów. Są potwoooornie duże, ale też potwoooornie smaczne - chrupiące, lekko twardawe i tak wspaniale
sezamowe. Nic
dziwnego, że nazywają je sezamowymi
ciasteczkami szczęścia...Składniki na 30 dużych
ciastek:2/3 szklanki
sezamu, uprażonego na suchej patelni100 g
masłapół szklanki
białego cukrupół szklanki jasnego
brązowego cukru1
jajko1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)1 i 1/4 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i oba
cukry umieścić w misie miksera i utrzeć do momentu otrzymania puszystej, jasnej masy
maślanej. Dodać
jajko, dalej ucierając do połączenia.W osobnym naczyniu wymieszać
mąkę z proszkiem,
solą i
cynamonem. Wymieszane składniki dodać do ciasta, zmiksować. Dodać połowę uprażonego
sezamu, zmiksować. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Po tym czasie z ciasta formować kulki średnicy około 3 cm (duży
orzech włoski). Każdą kulkę obtaczać w
sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i lekko spłaszczać.Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.Smacznego :-).
Z przepisu Agusi z forum Cincin.