ßßß
Składniki:- 260 g. mąki pszennej- 170 g masła – należy je wyjąć z lodówki na około 30 minut przed robieniem ciastek- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia- 140 g. brązowego cukru- 120 g. białego cukru- 1 jajko i 1 białko jajka w temp. pokojowej- 2 szczypty soliPrzygotowanie:Masło wrzucamy do miski i ubijamy mikserem kilka minut, aż zrobi się puszyste. Dodajemy biały i brązowy cukier i wszystko razem miksujemy kilka minut, aż masa stanie się jednolita.Następnie dodajemy jajko i białko i dalej wszystko przez chwilę ubijamy. Jako ostatnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż wszystko ładnie i dokładnie się połączy.Np. za pomocą zwykłej łyżki lub łyżki do nakładania lodów nabieramy porcje ciasta i układamy je na papierze do pieczenia. Papier powinien być rozłożony na ruszcie (takiej… hmmmm… blaszanej tacy, na której stawiamy przeważnie blachę z ciastem, gdy wstawiamy ją do piekarnika). Następnie ciastka delikatnie rozpłaszczamy dłonią, lekko zwilżoną wodą. Należy pamiętać o tym, że ciastka naprawdę bardzo zwiększają swoją średnicę, rozrastają się, więc nie należy układać ich blisko siebie i nie układamy też więcej, niż 6 ciastek jednocześnie. Na ich wierzchu układamy drażetki M&M’s.Ciastka pieczemy przez około 15-18 minut w temp. 180 st.Smacznego!Ps. Przepis pochodzi z książki “ The Oxford Companion to American Food and Drink ” Andrew Smith