Wykonanie
Od dawna marzyły mi się te
ciasteczka. Nie wiedziałam jak smakują, ale najbardziej spodobało mi się w nich to, że są takie kolorowe i pozytywne. M&M’s można na nich układać w dowolny sposób:wszystkie w jednym kolorze, albo robić takie różnokolorowe „muchomorki”. Do tego
ciastka wychodzą bardzo duże i jak je jem, to się czuję jakbym to ja była taka mała :)

Składniki:
- 260 g.
mąki pszennej- 170 g
masła – należy je wyjąć z lodówki na około 30 minut przed robieniem
ciastek- 1 i ¼ łyżeczki
proszku do pieczenia- 140 g.
brązowego cukru- 120 g.
białego cukru- 1
jajko i 1
białko jajka w temp. pokojowej
- 2 szczypty
soliPrzygotowanie:
Masło wrzucamy do miski i ubijamy mikserem kilka minut, aż
zrobi się puszyste. Dodajemy biały i
brązowy cukier i wszystko razem miksujemy kilka minut, aż masa stanie się jednolita.
Następnie dodajemy
jajko i
białko i dalej wszystko przez chwilę ubijamy. Jako ostatnie dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia i mieszamy, aż wszystko ładnie i dokładnie się połączy.
Np. za pomocą zwykłej łyżki lub łyżki do nakładania
lodów nabieramy porcje ciasta i układamy je na papierze do pieczenia. Papier powinien być rozłożony na ruszcie (takiej… hmmmm… blaszanej tacy, na której stawiamy przeważnie blachę z
ciastem, gdy wstawiamy ją do piekarnika). Następnie
ciastka delikatnie rozpłaszczamy dłonią, lekko zwilżoną
wodą. Należy pamiętać o tym, że
ciastka naprawdę bardzo zwiększają swoją średnicę, rozrastają się, więc nie należy układać ich blisko siebie i nie układamy też więcej, niż 6
ciastek jednocześnie. Na ich wierzchu układamy drażetki M&M’s.
Ciastka pieczemy przez około 15-18 minut w temp. 180 st.
Smacznego!
Ps. Przepis pochodzi z książki “ The Oxford Companion to American Food and
Drink ” Andrew Smith