ßßß
Składniki na spód:180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie60 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie4 jajka1 łyżka budyniu waniliowego150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżki kaszy manny75 g masła16 g cukru wanilinowego200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez nadzienia)aromat rumowy lub ekstrakt rumowy, do smakuDodatkowo:kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej ucierając. Dodać masło (powinno być bardzo miękkie) budyń w proszku, kaszę i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, następnie resztę masy serowej.Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC. Studzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku, by nie opadł.Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed samym podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.Smacznego :-).