ßßß Cookit - przepis na Sernik z pierniczkami

Sernik z pierniczkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na spód:
180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżki kaszy manny
75 g masła
16 g cukru wanilinowego
200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez nadzienia)
aromat rumowy lub ekstrakt rumowy, do smaku
Dodatkowo:
kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej ucierając. Dodać masło (powinno być bardzo miękkie) budyń w proszku, kaszę i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, następnie resztę masy serowej.
Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC. Studzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku, by nie opadł.
Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przed samym podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-pierniczkami