Wykonanie

Składniki na spód:180 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie60 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:800 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie4
jajka1 łyżka budyniu
waniliowego150 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżki
kaszy manny75 g
masła16 g
cukru wanilinowego200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w
czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez nadzienia)
aromat rumowy lub ekstrakt
rumowy, do smakuDodatkowo:kilka kostek
mlecznej lub
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać
ser twarogowy, dalej ucierając. Dodać
masło (powinno być bardzo miękkie)
budyń w proszku,
kaszę i
aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.Wyjąć z lodówki tortownicę ze
spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, następnie resztę masy serowej.Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC. Studzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku, by nie opadł.Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed samym podaniem zetrzeć na górę kilka kostek
czekolady.Smacznego :-).
