Wykonanie

Prawdziwy polski sernik. Z polskiego
sera tłustego lub półtłustego. Z kruchym
kakaowym ciastem o zapachu
kawy i z
gruszkami... Przesmaczny, za długo nie jedliśmy polskiego sernika :-).
Gruszki, delikatne i lekko aromatyczne, doskonale się tu wpasowały. Bardzo polecam!Składniki na kruche ciasto:125 g
masła, zimnego250 g
mąki pszennej80 g drobnego
cukru do wypieków1
jajko6 płaskich łyżek
kawy cappuccino (proszku)1 łyżka
kakaoszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w malakserze, wyrobić. Ciasto można również zagnieść ręcznie.Podzielić na 2 części. Uformować z ciasta kule, owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie3
jajka100 g drobnego
cukru do wypieków125 g
masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając dodawać
żółtka i
twaróg. Ucierać tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno a powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą
serową.Ponadto:kilka świeżych
gruszek (u mnie 3 średnie konferencje) lub
gruszki z puszki lub kompotuFormę wyłożyć papierem do pieczenia - u mnie tortownica o średnicy 26 cm, ale sernik był dość niski, więc można użyć mniejszej. Na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę
serową, wyrównać. Na masę wyłożyć pokrojone w grubą kostkę
gruszki, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 70 minut w temperaturze 170ºC. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.Najsmaczniejszy na drugi dzień.Smacznego :-).


Przepis Anusiaczka z forum MniamMniam.