ßßß
To niesprawiedliwe, że tak pyszny sernik jest na szarym końcu blogu ;-). Ale cóż - piekłam go zaraz po założeniu bloga i piekę go w dalszym ciągu od czasu do czasu. To mój ulubiony czekoladowy sernik. Daję dużo startej skórki z pomarańczy i wtedy smakuje jak pomarańczowa czekolada Cadbury.. rozpływa się w ustach, a zarazem jest ciężki i intensywny. Nie wychodzi go dużo, to przepis na zaledwie 20 cm tortownicę, ale to wystarczy, by przegonić wszelkie smutki świata! W oryginale w składzie jest serek philadelphia, ale często zastępuję polskim twarogiem śmietankowym, bo lubię...Składniki na spód:125 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive40 g zrumienionych i posiekanych migdałów70 g masła, roztopionegoCiastka, migdały i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:500 g serka kremowego typu philadelphia (można również użyć twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie)115 g drobnego brązowego cukru125 g gorzkiej czekolady2 jajka125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%otarta skórka z jednej pomarańczyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ser zmiksować z cukrem na gładko, dodać czekoladę (stopioną na parze i lekko ostudzoną), jajka, kremówkę i skórkę pomarańczową. Dokładnie lecz niedługo miksować. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylać na schłodzony spód.Piec w 160ºC przez około 60 - 90 minut (z twarogiem innym niż philadelphia - krócej, około 1h).Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, dowolnie udekorować.Więcej o tym, jak upiec perfekcyjny sernik .Smacznego :-).
Źródło inspiracji: przepis podany przez Cipcipkurkę na Galerii Potraw.