Wykonanie

To niesprawiedliwe, że tak pyszny sernik jest na szarym końcu blogu ;-). Ale cóż - piekłam go zaraz po założeniu bloga i piekę go w dalszym ciągu od czasu do czasu. To mój ulubiony
czekoladowy sernik.
Daję dużo startej skórki z
pomarańczy i wtedy smakuje jak pomarańczowa
czekolada Cadbury.. rozpływa się w ustach, a zarazem jest ciężki i intensywny. Nie wychodzi go dużo, to przepis na zaledwie 20 cm tortownicę, ale to wystarczy, by przegonić wszelkie smutki świata! W oryginale w składzie jest
serek philadelphia, ale często zastępuję polskim
twarogiem śmietankowym, bo lubię...Składniki na spód:125 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive40 g zrumienionych i posiekanych
migdałów70 g
masła, roztopionego
Ciastka,
migdały i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:500 g
serka kremowego typu philadelphia (można również użyć
twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie)115 g drobnego
brązowego cukru125 g
gorzkiej czekolady2
jajka125 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%otarta skórka z jednej
pomarańczyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmiksować z
cukrem na gładko, dodać
czekoladę (stopioną na parze i lekko ostudzoną),
jajka, kremówkę i
skórkę pomarańczową. Dokładnie lecz niedługo miksować. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylać na schłodzony spód.Piec w 160ºC przez około 60 - 90 minut (z
twarogiem innym niż philadelphia - krócej, około 1h).Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, dowolnie udekorować.Więcej o tym, jak upiec perfekcyjny sernik .Smacznego :-).


Źródło inspiracji: przepis podany przez Cipcipkurkę na Galerii Potraw.