ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Pyszny sernik, dla mnie zupełnie nowy smak. Idealny w towarzystwie pomarańczy. W smaku bardzo kremowy. Zdecydowanie polecam! Oryginał z książki Anne Wilson, "Czekolada", przepis znaleziony na blogu Dorotus .
Składniki:
Spód:
125 g ciastek digestive w czekoladzie
40 g zrumienionych i posiekanych migdałów (ja daję zmielone)
70 g stopionego masła
1 łyżka brązowego cukru (można pominąć)
alternatywnie [sprawdzone]:
125 g ciastek digestive
łyżeczka ciemnego kakao
70 g stopionego masła
kilka posiekanych orzechów laskowych
Masa serowa:
500 g Philadelphii, można również użyć twarożku śmietankowego [użyłam serka śmietankowego President ]
115 g brązowego cukru [użyłam pół na pół trzcinowego i białego]
125 g gorzkiej czekolady
2 jajka
125 ml śmietanki kremówki - 30 albo 36% tłuszczu
otarta skórka z jednej pomarańczy
[moja sugestia: pół łyżeczki ciemnego kakao]
Wykonanie:
Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy migdały i stopione masło oraz łyżkę brązowego cukru. Układamy w tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem, schładzamy w lodówce - podczas gdy przygotowujemy masę serową.
Ser miksujemy z cukrem na gładko, dodajemy czekoladę, stopioną na parze* i ostudzoną, jaja, kremówkę**, startą skórkę pomarańczową*** i kakao. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylewamy na schłodzony spód.
Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny (z twarogiem innym niż Philadelphia - krócej, około 1h 10 min). Piekłam 1 godz. 20 minut przykryty folią aluminiową, odkryłam sernik na ostatnie 10 minut pieczenia.
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, udekorować np. wyfiletowanymi pomarańczami.
* czekoladę topię na parze w ten sposób, że do garnka średniej wielkości wlewam wodę, na garnek nakładam żaroodporne naczynie - miskę [o średnicy większej niż garnek, naczynie z czekoladą ma być umieszczone nad wodą], i wytwarzam parę w garnku do roztopienia się czekolady.
** kremówka to śmietana o zawartości tłuszczu 30%
*** zapomniałam kupić pomarańczy, użyłam więc kilku kropel aromatu pomarańczowego i 2 łyżek nalewki pomarańczowej, skórka powinna być bardzo drobno starta na najmniejszych oczkach tarki. Jeśli ktoś nie lubi można pominąć.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/03/sernik-czekoladowy-pachnacy.html