Wykonanie

Czytelnicy, którzy są z moim blogiem od dłuższego już czasu wiedzą, że co pewien czas ulepszam stare przepisy, które mi nie do końca odpowiadały. I tak, jakiś czas temu z bloga zniknął ten sernik - teraz wraca w wersji poprawionej, ulepszonej. Jest bardzo puszysty - najbardziej lekki i puszysty sernik na blogu, smakujący jak pianka serowa. Jest niesamowicie smaczny i taki inny niż wszystkie.. I lubię go na równi z tymi ciężkimi i intensywnymi. Bardzo polecam!Składniki:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 szklanka
mleka 3,2%pół szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%50 g
masła3 łyżki
mąki ziemniaczanej z czubem6 jaj,
białka oddzielone od
żółtek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekow1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g) lub
aromat waniliowy do smaku*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować na gładką masę z
masłem,
żółtkami,
cukrem,
mąką ziemniaczaną,
śmietaną kremówką, aromatem. Dodać
mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić i wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę
serową (u mnie sięgnęła ona prawie do wysokości foremki).Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu. Sernik wyrośnie ponad foremkę,
potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Lukier:pół szklanki
cukru pudru1 - 2 łyżki
soku z cytrynySkładniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodatek soku lub
cukru pudru.Smacznego :-).* zamiast można dodać
cukru z prawdziwą
wanilią i ekstraktu z
wanilii
