ßßß Cookit - przepis na Ricotta hotcakes

Ricotta hotcakes

nazwa

Wykonanie

Bardzo delikatne, wręcz piankowe placuszki, najlepsze na ciepło. Na śniadanie jak znalazł! Dużej zbrodni nie będzie, a raczej nie będzie jej wcale, jeśli zamiast ricotty użyjecie polskiego serka śmietankowego lub trzykrotnie zmielonego. Nie wiem dlaczego, mojemu M. smakowały podobnie jak racuchy... Cały czas mnie pyta: napisałaś już opinię? Napisz, że smakują jak racuchy! :-)). Piszę więc, choć mam nieco inne zdanie, ale niech mu będzie ... ;-).
Składniki:
250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 duże jajka, osobno białka i żółtka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
opcjonalnie 2 łyżeczki cukru, do smaku
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać rózgą kuchenną na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron, do złotego koloru. Podawać z owocami i/lub syropem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Forever Summer'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ricotta-hotcakes