Wykonanie
Bardzo delikatne, wręcz piankowe placuszki, najlepsze na ciepło. Na śniadanie jak znalazł! Dużej zbrodni nie będzie, a raczej nie będzie jej wcale, jeśli zamiast
ricotty użyjecie polskiego
serka śmietankowego lub trzykrotnie zmielonego. Nie wiem dlaczego, mojemu M. smakowały podobnie jak racuchy... Cały czas mnie pyta: napisałaś już opinię? Napisz, że smakują jak racuchy! :-)). Piszę więc, choć mam nieco inne zdanie, ale niech mu będzie ... ;-).Składniki:250 g
serka ricotta125 ml
mleka2 duże
jajka, osobno
białka i
żółtka100 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
olejuopcjonalnie 2 łyżeczki
cukru, do smaku
Ricottę,
mleko,
cukier i
żółtka wymieszać rózgą kuchenną na gładką masę. Dodać
olej i wymieszać. Dosypać
mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z
białek i wymieszać.Na patelni rozgrzać
olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron, do złotego koloru. Podawać z
owocami i/lub
syropem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Forever Summer'.