ßßß
Bardzo delikatne, wręcz piankowe placuszki, najlepsze na ciepło. Na śniadanie jak znalazł! Dużej zbrodni nie będzie, a raczej nie będzie jej wcale, jeśli zamiast ricotty użyjecie polskiego serka śmietankowego lub trzykrotnie zmielonego. Nie wiem dlaczego, mojemu M. smakowały podobnie jak racuchy... Cały czas mnie pyta: napisałaś już opinię? Napisz, że smakują jak racuchy! :-)). Piszę więc, choć mam nieco inne zdanie, ale niech mu będzie ... ;-).Składniki:250 g serka ricotta125 ml mleka2 duże jajka, osobno białka i żółtka100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżeczki olejuopcjonalnie 2 łyżeczki cukru, do smakuRicottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać rózgą kuchenną na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron, do złotego koloru. Podawać z owocami i/lub syropem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Forever Summer'.