ßßß Cookit - przepis na Gofry - lekkie i chrupiące

Gofry - lekkie i chrupiące

nazwa

Wykonanie

Najlepsze gofry - c hrupiące, lekkie jak piórko :-). Gofry rosną głównie dzięki dokładnemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z resztą składników. P yszne z bitą śmietaną i owocami.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-).
Przepis autorstwa Bajaderki (forum CinCin).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry---lekkie-i-chrupiace