ßßß Cookit - przepis na Muffiny cytrynowe z makiem

Muffiny cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Już je nominowałam do moich ulubionych. Orzeźwiające, mocno cytrynowe, zniewalająco pachnące i puszyste muffiny. Niech Was nie przerazi dodatek maku - na całe 12 muffinków jest go tylko 2 łyżeczki. To tyle co nic, ale świetnie pasują gdzieniegdzie jego drobne kropeczki :-). Jeśli wolicie - cytrynę można zastąpić również limonką.
Składniki na 12 muffinków:
170 ml oleju słonecznikowego
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
190 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
1 białko
150 ml mleka
sok i skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżeczki maku + mak do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: makę, cukier, sól, mak, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok i skórkę z cytryny. Połączyć obie mikstury, wymieszać szybko do połączenia się składników (nie mieszać zbyt długo i nie miksować).
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Rozdzielić ciasto pomiędzy papilotki - powinno wypełniać je do 3/4 ich wysokości. Posypać makiem dla dekoracji.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-cytrynowe-z-makiem