Wykonanie
Już je nominowałam do moich ulubionych. Orzeźwiające, mocno
cytrynowe, zniewalająco pachnące i puszyste muffiny. Niech Was nie przerazi dodatek
maku - na całe 12 muffinków jest go tylko 2 łyżeczki. To tyle co nic, ale świetnie pasują gdzieniegdzie jego drobne kropeczki :-). Jeśli wolicie -
cytrynę można zastąpić również
limonką.Składniki na 12 muffinków:170 ml
oleju słonecznikowego225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli190 g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko1
białko150 ml
mlekasok i skórka otarta z jednej
cytryny2 łyżeczki
maku +
mak do dekoracjiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać suche składniki:
makę,
cukier,
sól,
mak,
proszek do pieczenia. W drugim naczyniu składniki mokre:
olej,
jajko,
białko,
mleko, sok i
skórkę z cytryny. Połączyć obie mikstury, wymieszać szybko do połączenia się składników (nie mieszać zbyt długo i nie miksować).Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Rozdzielić ciasto pomiędzy papilotki - powinno wypełniać je do 3/4 ich wysokości. Posypać
makiem dla dekoracji.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.Smacznego :-).