Wykonanie

To ciasto jest wspaniałe. Miękkie, pachnące
owocami, a po upieczeniu w kolorze złota...
Owoce można wykorzystać dowolne, Wasze ulubione, ja piekłam z
nektarynkami. Wszystkim smakowało i do tej
pory na jego wspomnienie się oblizują!Składniki:125 g
masła10 łyżek drobnego
cukru do wypieków3
jajkaszczypta
soli10 łyżek
mąki pszennej1½ łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 400 g dowolnych
owoców np.
nektarynek,
śliwekDo posypania:
cukier biały lub jasny brązowy (trzcinowy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem i szczyptą
soli. Zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się masy. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 lub 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć
owoce (
owoce typu
nektarynki,
śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry;
owoce drobne można wcześniej obtoczyć w
mące). Po owocach posypać
cukrem - według uznania.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).

Źródło przepisu - forum CinCin .