ßßß
To ciasto jest wspaniałe. Miękkie, pachnące owocami, a po upieczeniu w kolorze złota... Owoce można wykorzystać dowolne, Wasze ulubione, ja piekłam z nektarynkami. Wszystkim smakowało i do tej pory na jego wspomnienie się oblizują!Składniki:125 g masła10 łyżek drobnego cukru do wypieków3 jajkaszczypta soli10 łyżek mąki pszennej1½ łyżeczki proszku do pieczeniaokoło 400 g dowolnych owoców np. nektarynek, śliwekDo posypania:cukier biały lub jasny brązowy (trzcinowy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem i szczyptą soli. Zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 lub 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry; owoce drobne można wcześniej obtoczyć w mące). Po owocach posypać cukrem - według uznania.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).
Źródło przepisu - forum CinCin .