ßßß
Rozkoszne morelowo - marcepanowe świąteczne kuleczki. Proste do wykonania - to tylko zmiksowanie wszystkich składników na gładką pastę. Nadzienie morelowe nie jest sztywne, raczej miękkie i plastyczne - świetne będą jako nadzienie do domowych pralinek wykonanych w małych foremkach do czekoladek lub jako np. nadzienie do pierniczków czy masa do przełożenia piernika. W oryginalnym przepisie pralinki były obtoczone w wiórkach kokosowych, ja je tradycyjnie obtoczyłam w czekoladzie. Wariacji smakowych może być mnóstwo, m.in. suszone mango, wiśnie lub śliwka z marcepanem, bardzo polecam!Za przepis bardzo dziękuję Krysi :-).Składniki na około 10 pralinek:150 g suszonych moreli2 łyżki rumu (ciemnego lub białego) lub soku jabłkowego100 g pokruszonej masy marcepanowej (np. z domowego przepisu)50 g cukru pudruDo obtoczenia:50 g wiórków kokosowych lub 70 g czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnejSuszone morele, rum (lub sok jabłkowy), masą marcepanową i cukier puder umieścić w misie malaksera. Zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do małej miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez 2 godziny.Po tym czasie rękoma nawilżonymi wodą (masa się mocno klei) formować pralinki, obtaczać w wiórkach kokosowych lub w roztopionej czekoladzie. Odkładać na papier do zastygnięcia.Przechowywać w lodówce (obtoczone w czekoladzie świetnie się utrzymują w temperaturze pokojowej) do 14 dni.Smacznego :-).