Wykonanie

Rozkoszne
morelowo - marcepanowe świąteczne kuleczki. Proste do wykonania - to tylko zmiksowanie wszystkich składników na gładką pastę. Nadzienie
morelowe nie jest sztywne, raczej miękkie i plastyczne - świetne będą jako nadzienie do domowych pralinek wykonanych w małych foremkach do
czekoladek lub jako np. nadzienie do pierniczków czy masa do przełożenia piernika. W oryginalnym przepisie pralinki były obtoczone w wiórkach
kokosowych, ja je tradycyjnie obtoczyłam w
czekoladzie. Wariacji
smakowych może być mnóstwo, m.in. suszone
mango,
wiśnie lub
śliwka z marcepanem, bardzo polecam!Za przepis bardzo dziękuję Krysi :-).Składniki na około 10 pralinek:150 g
suszonych moreli2 łyżki
rumu (ciemnego lub białego) lub
soku jabłkowego100 g pokruszonej masy marcepanowej (np. z domowego przepisu)50 g
cukru pudruDo obtoczenia:50 g
wiórków kokosowych lub 70 g
czekolady białej,
mlecznej lub gorzkiej, roztopionej w kąpieli
wodnejSuszone morele,
rum (lub
sok jabłkowy), masą marcepanową i
cukier puder umieścić w misie malaksera. Zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do małej miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez 2 godziny.Po tym czasie rękoma nawilżonymi
wodą (masa się mocno klei) formować pralinki, obtaczać w wiórkach
kokosowych lub w roztopionej
czekoladzie. Odkładać na papier do zastygnięcia.Przechowywać w lodówce (obtoczone w
czekoladzie świetnie się utrzymują w temperaturze pokojowej) do 14 dni.Smacznego :-).