Wykonanie
Popularne dawniej pierniczki brukowce. Wykonane z niedrogich składników, stąd stosunkowo mała zawartość
miodu w cieście piernikowym. Ciasto zaczynamy przygotowywać od skarmelizowania
cukru, on (poza
przyprawami korzennymi) nadaje pierniczkom ciemniejszej barwy i aromatu. Pierniczki można piec już teraz, pod koniec listopada (z nadzieniem później, 2 tygodnie przed świętami), potrzebują sporo czasu na zmięknięcie. Pieczemy ja na blaszce, przytulone jeden do drugiego, co przypomina kostkę brukową.. Udekorowałam je lukrem
kawowym. Po kilku dniach spędzonych w wilgotnym pomieszczeniu pierniczki zmiękły i teraz rozpływają się w ustach.. Przy okazji 'dokopałam' się w internecie do ich siostrzanego przepisu na piernik kujawski zwany brukowcem, który został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przepis na piernik różni się od przepisu na przedstawione przeze mnie pierniczki brukowce, ciasto dojrzewa jak w dobrze Wam już znanym pierniku staropolskim . Warto wypróbować, moje już leżą w puszkach i czekają na święta :-).Składniki na blaszkę 33 x 26 cm:500 g
mąki pszennej200 g
cukru100 g
miodu1
jajko50 g
masła, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernikaDodatkowo:
marmolada lub
powidła śliwkoweW niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki
cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż
cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki
wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały
cukier,
miód,
przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się
cukru, odstawić do wystudzenia.W misie miksera umieścić
mąkę pszenną wymieszaną z
sodą oczyszczoną,
jajko,
masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać
marmoladą, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polukrować.
Kawowy lukier:1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2 - 3 łyżki wrzącej
wodyKawę rozprowadzić w wodzie. Dodać
cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować dodatkiem
wody lub
cukru pudru.Co zrobić, by pierniczki zmiękły?Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek
miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub
owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych
jabłek lub z kromką
chleba.
Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z
owoców.Smacznego :-).
Źródło przepisu - przepis Wkn.