Wykonanie
[To już drugi przepis na pierniczki na moim blogu. Te są zupełnie inne niż świąteczne pierniczki wycinane foremkami. Brukowce są puszyste, nadziewane i przypominają w smaku sklepowe pierniczki w
czekoladzie. Zresztą, musicie sami spróbować. Przepis jest zmodyfikowaną nieco wersją przepisu ze strony Moje Wypieki ]pierniczki brukowce (ps. pierniky kotьje lъby)
Składniki:500 g
mąki pszennejok. 100-120 g
cukru3 pełne łyżki
miodu1
jajko50 g
masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 czubate łyżeczki
przyprawy korzennej1/3 szklanki
wodyłyżeczka
imbiru (opcjonalnie)
marmolada do nadziewania (opcjonalnie)
Lukier kawowy:ok. 1 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2-3 łyżki wrzącej
wodyDo niedużego garnka wsypać na dno 2 łyżki
cukru. Zrobić karmel: podgrzewać garnek aż do rozpuszczenia się
cukru. Nie mieszać (chyba że karmel zacząłby się przypalać w którymś miejscu - wtedy można delikatnie dane miejsce rozmieszać). Do gotowego karmelu, wciąż podgrzewanego, wlać 1/3 szklanki
wody (uwaga! karmel zareaguje naprawdę gwałtownie - zacznie syczeć i się dymić; nie należy się przerażać - reakcja skończy się po kilku sekundach). Zagotować, rozpuszczając przy tym karmel [czasem trzeba poskrobać garnek, jednak ładnie się rozpuszcza]. Dodać pozostały
cukier,
miód,
przyprawę korzenną,
imbir. Wymieszać i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
sodą. Wbić
jajko, dodać
masło, wlać przestudzony karmel z dodatkami. Zmiksować lub zagnieść ciasto ręcznie (na początek warto wymieszać je łyżkę, rozdrabniając
masło i wiążąc mniej więcej składniki,
potem przydaje się już tylko ręka ;)). Ciasto powinno
mieć niezbyt twardą, lepką i wilgotną konsystencję. Przykryć je i odstawić na 30 min. [tego kroku nie należy pomijać, ponieważ w tym czasie ciasto się zawiązuje i twardnieje].
Nabierać łyżką trochę ciasta (wielkości
orzecha włoskiego) i rozpłaszczać na dłoni (tak jak ciasto na knedle). Na środek kłaść
marmoladę i sklejać brzegi. Następnie formować w dłoniach kulkę. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w 1-centymetrowych odstępach. Pierniczki powinny wyrosnąć na tyle, by się złączyć i stworzyć efekt bruku [moje w większości się nie połączyły, bo zostawiłem za duże przestrzenie
między nimi].Piec ok. 15-20 min. w 180 o C. Studzić na kratce. Lukrować po ostudzeniu. Przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach lub puszkach.Porada: aby pierniczki szybciej zmiękły przed Świętami, należy do słoików wkładać skórkę
jabłka. Pamiętajcie jednak, by wymieniać ją co kilka dni, aby nie spleśniała.
lukier kawowyKawę rozpuścić w wodzie, dodać
cukier puder. Ucierać łyżką, rozcierając
cukier o ścianki naczynia. Jeśli
lukier będzie za gęsty, dodać
wody. Jeśli za rzadki -
cukru pudru.