Wykonanie
Grudzień to czas pieczenia pierniczków i wszelakich korzennych
ciasteczek :) Do biblioteczki juz publikowanych przepisów dzisiaj chciałam dołączyć kolejny - na pierniczki brukowce. Nazwa wiąże się z ich wyglądem. Pierniczki te bowiem rosnąc stykają się ze sobą tworząc coś w rodzaju bruku ;) Zaraz po upieczeniu są miękkie, gdy wystygną lekko twardnieją z czasem chłoną wilgoć z otoczenia i powideł i miękną. :) Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki - Polecam :)Składniki:500g
mąki pszennej200g
cukru1/3 szkl
wody100g
miodu1
jajko50g
masła w temp. pokojowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżeczki
przyprawy do piernika (klik)ponadto:
powidła śliwkowe lub
marmolada do nadziewaniaW niedużym rondelku wsypać 2 łyżki
cukru i karmelizować na małym ogniu (nie mieszać), Jak całkowicie się rozpuści i uzyska piękny złoty kolor wlać
wodę (uwaga bo reakcja będzie gwałtowna) Mieszać podgrzewając cały czas do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały
cukier,
miód i
przyprawę. Zagotować i przestudzić.
Mąkę wymieszać z
sodą,
jajkiem i
masłem, dodać przestudzony
syrop. Zmiksować lub ręcznie wyrobić do połączenia składników. Przykryć i odstawić na ok 30 minut w temp. pokojowej.Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki formować płaski placuszek do którego nakładać odrobinę powideł. Sklejać formując kulki wielkości
orzecha włoskiego. (można też nadziewać workiem cukierniczym z tylką do nadziewania ). Kulki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (33x26) ciasno w odstępach ok 1cm (kulki podczas pieczenia mają się lekko połączyć tworząc efekt kostki brukowej). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 180 stopni.Po wyjęciu jeszcze ciepłe polukrować.Składniki na
kawowy lukier:1 szkl
cukru pudru1 kopiata łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2-3 łyżki wrzątku
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać dodać
cukier puder i dokładnie rozetrzeć. Lukrem polać pierniczki i poczekać aż wystygną. Smacznego :)