ßßß
Napakowane zdrowymi składnikami ciastka :-). Bardzo bogate i bardzo sycące. Miękkie zapychacze, mające strukturę bardziej zwartych muffinek lub ciasta razowego. Jeśli chcemy możemy je piec dłużej, aż brzegi będą lekko chrupkie, a wnętrze wciąż pozostanie mięciutkie.. W zasadzie można w przepisie użyć dowolnych owoców suszonych, pominąć czekoladę lub zwiększyć jej ilość, dodać orzechy. Smakują zawsze dobrze :-).Składniki na około 4 tuziny ciastek:1 szklanka suszonych moreli, posiekanych*1 szklanka gorącej wody2 szklanki mąki pszennej3/4 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 łyżeczki cynamonu230 g masła, w temperaturze pokojowej1,5 szklanki jasnego brązowego cukru (lub wg smaku)2 duże jajka1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/2 szklanki płatków owsianych2 szklanki otrębów orkiszowych**1 szklanka białych chipsów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)1 szklanka granoli (dowolnej)Morele umieścić w niedużej miseczce, zalać wrzącą wodą. Odstawić na 15 minut, do namoczenia. Odcedzić wodę.W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sodę, cynamon. Odstawić.W misie miksera utrzeć masło do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodawać stopniowo cukier i ucierać. Wbić jajka, wanilię i zmiksować. Na wolnych obrotach stopniowo dodawać mąkę, do dokładnego wymieszania.Na końcu dodać płatki owsiane, otręby, czekoladę, granolę - wymieszać drewnianą łyżką.Ciasto przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią i schłodzić przez godzinę (ciasto w takiej postaci można przechowywać w lodówce przez 2 dni).Po tym czasie ciastka wykładać łyżką na blachę (wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia), w 3 cm odstępach (1,5 łyżki masy na 1 ciastko). Mogą to być nieregularne kopczyki, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, do lekkiego zbrązowienia. Mniejsze ciastka pieką się krócej, większe dłużej. Wskaźnikiem ich upieczenia jest dobre odchodzenie od blaszki.Po upieczeniu chwilę jeszcze przestudzić na blaszce, przełożyć na kratkę.* można użyć innych suszonych owoców** można zastąpić otrębami pszennymi, owsianymi lub żytnimiSmacznego :-).
Zmodyfikowany przepis z Bon Appétit 'Desserts' Barbary Fairchild.