ßßß Cookit - przepis na Otrębowe ciastka z granolą i morelami

Otrębowe ciastka z granolą i morelami

nazwa

Wykonanie

Napakowane zdrowymi składnikami ciastka :-). Bardzo bogate i bardzo sycące. Miękkie zapychacze, mające strukturę bardziej zwartych muffinek lub ciasta razowego. Jeśli chcemy możemy je piec dłużej, aż brzegi będą lekko chrupkie, a wnętrze wciąż pozostanie mięciutkie.. W zasadzie można w przepisie użyć dowolnych owoców suszonych, pominąć czekoladę lub zwiększyć jej ilość, dodać orzechy. Smakują zawsze dobrze :-).
Składniki na około 4 tuziny ciastek:
1 szklanka suszonych moreli, posiekanych*
1 szklanka gorącej wody
2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki cynamonu
230 g masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki jasnego brązowego cukru (lub wg smaku)
2 duże jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki otrębów orkiszowych**
1 szklanka białych chipsów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)
1 szklanka granoli (dowolnej)
Morele umieścić w niedużej miseczce, zalać wrzącą wodą. Odstawić na 15 minut, do namoczenia. Odcedzić wodę.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sodę, cynamon. Odstawić.
W misie miksera utrzeć masło do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodawać stopniowo cukier i ucierać. Wbić jajka, wanilię i zmiksować. Na wolnych obrotach stopniowo dodawać mąkę, do dokładnego wymieszania.
Na końcu dodać płatki owsiane, otręby, czekoladę, granolę - wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią i schłodzić przez godzinę (ciasto w takiej postaci można przechowywać w lodówce przez 2 dni).
Po tym czasie ciastka wykładać łyżką na blachę (wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia), w 3 cm odstępach (1,5 łyżki masy na 1 ciastko). Mogą to być nieregularne kopczyki, lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, do lekkiego zbrązowienia. Mniejsze ciastka pieką się krócej, większe dłużej. Wskaźnikiem ich upieczenia jest dobre odchodzenie od blaszki.
Po upieczeniu chwilę jeszcze przestudzić na blaszce, przełożyć na kratkę.
* można użyć innych suszonych owoców
** można zastąpić otrębami pszennymi, owsianymi lub żytnimi
Smacznego :-).
Zmodyfikowany przepis z Bon Appétit 'Desserts' Barbary Fairchild.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/otrebowe-ciastka-z-granola-i-morelami