Wykonanie

Jeden z najlepszych mazurków, jakie
jadłam (jedliśmy) w życiu. Uwielbiamy
migdały, marcepan, mąż lubi
białą czekoladę... to
makaroniki w wersji XXL ;-). Nie ma przy nim dużo pracy, wykonanie jest dość proste. Masę marcepanową pieczemy na
waflu, a po wystudzeniu dekorujemy polewą z
białej czekolady. Pięknie się prezentuje, jest podzielny, mała odmiana od tradycyjnych mazurków na kruchym cieście - ale jakże smaczna!Składniki:1 duży suchy
wafel tortowy (kwadrat o
boku 28cm)6
białek (z dużych
jajek), podzielone 3 + 3300 g zmielonych
migdałów3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów200 g
białej czekolady50 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%
migdały w całości i płatkach,
suszone morele, do ozdobieniaPrzygotować formę o wymiarach 23 x 32 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia.
Wafel przyciąć do wymiarów formy, wyłożyć nim formę.
Migdały wymieszać z
cukrem pudrem, 3
białkami i ekstraktem
migdałowym, do otrzymania pasty migdałowej, odłożyć.W misie miksera ubić 3
białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubiając. Ubitą pianę dodawać do pasty migdałowej, w
trzech turach, mieszając delikatnie i tylko do połączenia się składników.Gotowe nadzienie marcepanowe przelać do formy, na
wafel, wyrównać szpatułką.Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 45 minut. Wyjąć, wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej ze
śmietaną kremówką (tutaj instrukcja).
Polewę czekoladową wylać na mazurek, wyrównać szpatułką. Jeszcze nie stężałą polewę udekorować
migdałami i
suszonymi morelami.Smacznego :-).


Źródło przepisu - blog "Kuchnia nad Atlantykiem" .