ßßß
Jeden z najlepszych mazurków, jakie jadłam (jedliśmy) w życiu. Uwielbiamy migdały, marcepan, mąż lubi białą czekoladę... to makaroniki w wersji XXL ;-). Nie ma przy nim dużo pracy, wykonanie jest dość proste. Masę marcepanową pieczemy na waflu, a po wystudzeniu dekorujemy polewą z białej czekolady. Pięknie się prezentuje, jest podzielny, mała odmiana od tradycyjnych mazurków na kruchym cieście - ale jakże smaczna!Składniki:1 duży suchy wafel tortowy (kwadrat o boku 28cm)6 białek (z dużych jajek), podzielone 3 + 3300 g zmielonych migdałów3/4 szklanki cukru pudru3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z migdałów200 g białej czekolady50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%migdały w całości i płatkach, suszone morele, do ozdobieniaPrzygotować formę o wymiarach 23 x 32 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć do wymiarów formy, wyłożyć nim formę.Migdały wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i ekstraktem migdałowym, do otrzymania pasty migdałowej, odłożyć.W misie miksera ubić 3 białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubiając. Ubitą pianę dodawać do pasty migdałowej, w trzech turach, mieszając delikatnie i tylko do połączenia się składników.Gotowe nadzienie marcepanowe przelać do formy, na wafel, wyrównać szpatułką.Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 45 minut. Wyjąć, wystudzić.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką (tutaj instrukcja). Polewę czekoladową wylać na mazurek, wyrównać szpatułką. Jeszcze nie stężałą polewę udekorować migdałami i suszonymi morelami.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog "Kuchnia nad Atlantykiem" .