ßßß
Makaroniki to słodkie ciasteczka przyrządzane z białek, cukru pudru i mielonych migdałów . Wywodzą się z Francji oraz Włoch. Zaskakujące jest to, że oprócz walorów smakowych są bardzo odżywcze. Zawierają proteiny, wielonasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (głównie E oraz B) oraz liczne składniki mineralne. Zrobione we własnej kuchni z pewnością ucieszą równiesz Wasze podniebienia. Gorąco polecam!Składniki:3 białka,1,5 szklanki cukru do wypieków,szklanka zmielonych migdałów,do przełożenia:syrop malinowy,3-4 łyżki śmietanki kremówki200 g białej czekoladyWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, zmielone migdały i dokładnie wymieszać.Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia ( można również posłużyć się specjalną silikonową matą do makaroników).Wykładać po łyżeczce masy, zachowując 3-4 centymetrowe odstępy.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Piec ok. 10-12 minut. Makaroniki powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.W międzyczasie przygotować masę do przekładania:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Dodać syrop aż do uzyskania pożądanego koloru.Po ostudzeniu przełożyć czekoladą i skleić w markizy.Smacznego!





