ßßß
Znakomita wariacja masła orzechowego - tym razem z migdałami i cynamonem. Lekko słodkie, z aromatyczną nutą, do wykorzystania nie tylko jako smarowidło na tosty, ale i w wypiekach i deserach :-). Koniecznie wypróbujcie z bananami!Składniki:500 g migdałów3 łyżeczki cynamonuMigdały (obrane lub z brązową skórką) podprażyć na suchej patelni, do zbrązowienia, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.Migdały umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa. Na sam koniec dodać cynamon. Zmiksować.Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.Podawać np. owocach, tostach, serkach lekko polane golden syrupem lub miodem.* Można zastąpić drobnym cukrem lub cukrem pudrem.Smacznego :-).