ßßß Cookit - przepis na Masło migdałowe z cynamonem

Masło migdałowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Znakomita wariacja masła orzechowego - tym razem z migdałami i cynamonem. Lekko słodkie, z aromatyczną nutą, do wykorzystania nie tylko jako smarowidło na tosty, ale i w wypiekach i deserach :-). Koniecznie wypróbujcie z bananami!
Składniki:
500 g migdałów
3 łyżeczki cynamonu
Migdały (obrane lub z brązową skórką) podprażyć na suchej patelni, do zbrązowienia, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.
Migdały umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa. Na sam koniec dodać cynamon. Zmiksować.
Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.
Podawać np. owocach, tostach, serkach lekko polane golden syrupem lub miodem.
* Można zastąpić drobnym cukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/maslo-migdalowe-z-cynamonem