Wykonanie
Dziś zapraszam na domową masę marcepanową: niezastąpiona baza wielu wyrobów cukierniczych, stosowana jako nadzienie, dodatek do ciast ale także jako dekoracja, bo świetnie formuje się z niej różne figurki. Określenie "niezastąpiona" użyłam na wyrost, bo jak się okazuje coraz rzadziej można dostać w sklepach prawdziwy marcepan (przyjrzyjcie się liście składników, przerażająco długa, prawda?), a w gotowych wyrobach cukierniczych stosuje się tańsze masy, np. percepan, czyli marcepan dla ubogich. Dlatego zachęcam do przygotowania domowej wersji, zwłaszcza, że jest to banalnie proste! :)

Składniki:1 szklanka
migdałów w łupinachpół szklanki
cukru1/4 szklanki
wody2 łyżki
miodu lub innego
syropu słodzącego (dałam miodek majowy)Przygotowanie:
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać
wodę i usunąć łupinki. Następnie podprażyć je w piekarniku: na blasze wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć
migdały, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 135 ° C przez 15 min. Przestudzić.Do rondla wlać
wodę, wsypać
cukier i cały czas mieszając zagotować
syrop. Gdy
cukier całkowicie się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodać
miód i wymieszać.Przestudzone
migdały wsypać do malaksera i zmielić na jednolitą, mocno rozdrobnioną masę. Następnie (nie wyłączając malaksera) dolewać stopniowo ciepły
syrop. Gdy masa się zbije, przełożyć ją na folię spożywczą, uformować wałek i szczelnie owinąć folią. Przechowywać w lodówce.Tak przygotowana masa nadaje się jako dodatek do ciast lub jako nadzienie. Jeśli jednak chcemy uzyskać marcepan bardziej plastyczny, aby nadawał się do lepienia figurek, do masy trzeba dodać 100 g
cukru pudru.Źródło/ Inspiracja: M. Weber " Słodko-słodkie"