ßßß
Składniki:1 szklanka migdałów w łupinachpół szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżki miodu lub innego syropu słodzącego (dałam miodek majowy)Przygotowanie:Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki. Następnie podprażyć je w piekarniku: na blasze wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć migdały, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 135 ° C przez 15 min. Przestudzić.Do rondla wlać wodę, wsypać cukier i cały czas mieszając zagotować syrop. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodać miód i wymieszać.Przestudzone migdały wsypać do malaksera i zmielić na jednolitą, mocno rozdrobnioną masę. Następnie (nie wyłączając malaksera) dolewać stopniowo ciepły syrop. Gdy masa się zbije, przełożyć ją na folię spożywczą, uformować wałek i szczelnie owinąć folią. Przechowywać w lodówce.Tak przygotowana masa nadaje się jako dodatek do ciast lub jako nadzienie. Jeśli jednak chcemy uzyskać marcepan bardziej plastyczny, aby nadawał się do lepienia figurek, do masy trzeba dodać 100 g cukru pudru.Źródło/ Inspiracja: M. Weber " Słodko-słodkie"